Govor Predsjednika Federacije BiH prilikom otvorenja nove zgrade uprave poduzeća Ovnak i Cm 05. studenog. 2016.

Poštovana obitelji Kafadar, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina ustroja BiH, gospodarstvenici, oci svećenici uvažene dame i gospodo, sve vas srdačno pozdravljam.

U vremenu u kojem živimo koje je jedinstveno i neponovljivo, kao i ovi zajednički trenutci, posebno se radujem prigodi našeg okupljanja.

U vremenu u kojem smo zasuti negativnim informacijama, biti na jednom ovakvom događaju i svjedočiti realizaciji ideje i vizije uspješne obitelji Kafadar je privilegija, zbog toga vam zahvaljujem na pozivu.

Ovo je i dokaz da Federacija i Bosna i Hercegovina ima ljude i poduzeća koji u teškim okolnostima daju značajan doprinos razvitku gospodarstva, upošljavanju i boljem stanju ukupno.

Razvitak gospodarstva, povećanje zaposlenosti i životnoga standarda stanovnika, cilj je kojem svi trebamo težiti.

Mi, koji smo na poziciji u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, prioritet nam moraju biti reforme zakona kojima ćemo stvoriti povoljnije ozračje za razvitak gospodarstva kako bi još više ohrabrili domaće investitore i privukli strane.

To podrazumijeva izmjenu zakonske regulative koja će olakšati poslovanje, smanjiti fiskalna opterećenja, još kvalitetnije urediti tržište rada, što u konačnici treba dovesti do rasta bruto društvenoga proizvoda i zaposlenosti.

Također moramo provesti reformu i reorganizaciju državne uprave kako bi bila puno efikasnija i jeftinija, i mogla odgovoriti potrebama svih dijelova društva.

Svima nam je poznato, da je za kapitalna ulaganja potrebna politička stabilnost i pravna stabilnost i sigurnost.

Političku stabilnost u BiH moramo izgrađivati svi zajedno, sa pogledom u mirnu budućnost u kojoj će više biti suradnje na dobrobit svih.

Prioritetno trebamo stvoriti iste uvjete za sva poduzeća, javna i privatna i da imaju jednake uvjete poslovanja, odnosno da se zakoni primjenjuju na sve jednako.

Nama, predstavnicima vlasti, cilj je gospodarski i socijalno stabilizirati Federaciju i Bosnu i Hercegovinu, a posebno stvoriti uvjete da mlade obitelji ostaju živjeti i raditi .

To je iznimno zahtjevan zadatak obzirom na činjenicu da ekonomska kriza sporo prolazi, a i s obzirom na činjenicu da se sporo dogovaramo i sve to u složenom i kompliciranom ustroju Federacije BiH i BiH i ukupnog geopolitičkog stanja.

Sve ovo se ne može ostvariti bez ljudi koji imaju ideju, mudrost i snagu da je provedu u gospodarstvu, unatoč brojnih administrativnih i drugih prepreka.

Zbog toga mi je čast danas biti ovdje i zajedno sa svima vama čestitati obitelji Kafadar na realiziranju ovog značajnog projekta i na svemu što rade.

Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu i realizaciju još sličnih projekata.

 

I naravno svima vama zdravlje i sreću u životu želim.