Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu 19. listopada. 2016.

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodi izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope iz BiH koje sudjeluje na 31. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu. Izaslanstvo iz BiH čine i: Lejla Rešić zamjenica šefa izaslanstva, Melika Mahmutbegović tajnica izaslanstva, Ivan Vukadin član.

U sklopu zasjedanja Kongresa, glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland održao je razgovor s izaslanstvima svih zemalja sudionica, nakon čega je održana rasprava o dokumentu „Kongresna strategija za suzbijanje radikalizacije na lokalnoj razini“.

Glavna tema ovogodišnjeg zasjedanja „Etika i transparentnost na lokalnoj i regionalnoj razini“ razmatrala se kroz dva izvješća „Prevencija korupcije i promoviranje javne etike na lokalnoj i regionalnoj razini“ i „Neprimjereno korištenje administrativnih resursa za vrijeme izbornih kampanja i uloga lokalnih i regionalnih predstavnika“.

Sudionici su razmijenili mišljenja o mnogobrojnim izazovima i prijetnjama s kojima se lokalne zajednice susreću, a razgovaralo se i o mogućim koracima koji mogu doprinijeti boljim upravljanjem potencijalima lokalnih i regionalnih zajednica.

Prvog dana zasjedanja Kongresa izabrana je nova predsjednica Kongresa, austrijska političarka Gudrun Mosler-Törnström koja će ovim tijelom predsjedati dvije godine