Potpisan Projektni sporazum za Federaciju BiH kojim će se financirati Projekt upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu 22. rujna. 2016.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova potpisali su danas Projektni sporazum za Federaciju BiH kojim će se financirati Projekt upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu.

Šefica Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova izjavila je da ova institucija ostvaruje vrlo uspješnu suradnju sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, te da je ovaj sporazum izuzetno važan jer daje platformu za regionalno upravljanje vodama.“

„Naša ekonomija nije dovoljno jaka da bismo mogli realizirati mnoge projekte bez pomoći Svjetske banke. Drago mi je što danas potpisujem ovaj sporazum jer njime ojačavamo prekograničnu suradnju i jačamo kapacitete za zaštitu stanovništva.“, rekao je Predsjednik Federacije BiH nakon potpisivanja.

Projektnim sporazumom za Federaciju BiH prihvaćen je grant Fonda za globalni okoliš (GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) namijenjen financiranju Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu u ukupnom iznosu od 8,73 milijuna dolara.

Projekt će ojačati mehanizme suradnje između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, te će pomoći u suočavaju s nepogodama vezanim za klimatske promjene, poplave i suše. Sredstva granta koristit će se za unapređenje društveno-ekonomskih kapaciteta u tri zemlje za planiranje i upravljanje prekograničnim slivom rijeke Drine.