Intervju predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare za Hrvatski Medijski Servis 29. srpnja. 2016.

Na traženje HDZ-a jučer je odgođena sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, nakon što je postala ustaljena praksa da se bošnjačke oporbene i vladajuće stranke ujdinjuju u izglasavanju zakona suprotno stavovima HDZ-a odnosno koalicije HNS-a koja predstavlja političku volju bh Hrvata.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis kaže kako smatra da je kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH dobro postupio što je odgodio sjednicu.

ČAVARA: Način na koji se odvijala prošla sjednica nije način na koji mogu funkcionirati partnerski odnosi u Federaciji BiH. Najlošiji zaključak koji se može donijeti je da se vrši preglasavanje na nacionalnoj osnovi, da se Bošnjaci ujedinjuju protiv hrvatskih zastupnika, što nije dopustivo ni prihvatljivo u Federaciji BiH i treba izbjegavati situacije koje dovode do takvih zaključaka. Zato mislim da je dobar zaključak donesen na Kolegiju Zastupničkog doma Federalnog parlamenta da se odgodi zasjedanje dok se ne dogovori u određenim političkim strukturama na koji način će funkcionirati partnerstvo i odnosi u Federaciji BiH.

HMS: HDZ-u BiH se spočitava da lobira za kladionice, za interese kladioničara i to se ističe u prvi plan, dakle, da nije riječ o preglasavanju , već usvajanju zakona koji su u interesu svih građana. Što vi kažete na te primjedbe?

ČAVARA: Točno je da se posebno željelo podmentuti HDZ-u BiH i strankama okupljenim oko HNS-a BiH da zagovaraju interese onih koji organiziraju igre na sreću. Tu se zaboravlja da su Zakonom o igrama na sreću jasno definirana određena pravila ponašanja u okviru ove oblasti i da je Lutrija BiH, na neki način favorizirana u odnosu na druge prerađivače igara na sreću. S druge strane, može se reći da sve inspekcije koje su vršile kontrolu u ovim poduzećima, koja organiziraju igre na sreću, nisu utvrdile nikakve manjkavosti ni probleme oko primjene zakona. Zagovarali smo kroz Vladu Federacije BiH, kroz Ministarstvo nadležno za ovaj Zakon da sve izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću trebaju proći kroz stručnu obradu, da trebaju biti predložene od ovlaštenog predlagača, da se sagledaju aspekti kako se Zakon primjenjuje, na koji način sutra možemo poboljšati taj Zakon, odnosno kako možemo ostvariti najveće interese Federacije BiH i svih onih koji očekuju od federalne vlasti da taj interes ostvare. Paušalne ocjene o tome koliko netko ima dobiti, paušalne ocjene kako ćemo više prihodovati u Proračun, ne mogu biti kriteriji da se napravi novi Zakon, nego prvenstveno treba cijeniti i tražiti način na koji ćemo osigurati da imamo više prihoda u Proračunu, na temelju kompetentne i stručne analize, a isto tako da onemogućimo sivoj ekonomiji, odnosno priređivačima igara na sreću putem interneta koji nezakonito i bez ikakvog oporezivanja priređuju igre na sreću , da se taj novac odlijeva preko stranih kompanija, što nije interes ni Vlade Federacije BiH ni Proračuna ni svih onih koji očekuju sredstva iz Proračuna Federacije BiH.

HMS: No, nisu zastupnici HDZ-a BiH i HNS-a BiH preglasavani samo na Zakonu o igrama na sreću, preglasani su još na niz zakona. Hoće li ti zakoni biti zaustavljeni u Domu naroda Federalnog parlamenta? Kako ćete Vi reagirati ako se „probiju“ svi ti mehanizmi za sprečavanje majorizacije? Zakon ne može stupiti na snagu dok Vi ne potpišete Ukaz, zar ne?

ČAVARA: Prvi Zakon na kojem je došlo do preglasavanja je Zakon o provođenju Odluke Ustavnog suda o provođenju zakonitosti revizije u braniteljskoj oblasti. To je jednostavno neprihvatljiv način na koji se dogodilo grupiranje na drugoj strani, iz razloga što su zastupnici HDZ-a BiH i HNS-a BiH predlagali da se odlučivanje o žalbi svih onih koji su izvedeni iz braniteljskih prava sa sadašnjeg mjesta odlučivanja Vrhovnog suda koji je zatrpan tim predmetima prenese na županijske sudove. Podsjetit ću samo da preko 3.500 zahtjeva čeka ocjenu zakonitosti prvostupanjskog rješenja i Vrhovni sud te zahtjeve ne može riješiti u naredne tri do četiri godine

Imamo, dakle, situaciju da branitelji kojima su ukinuta prava ne mogu ostvariti ustavno pravo na brzo i pravedno suđenje, da dobije presudu koja će ga vratiti u pravo, jer je očigledno da su sve odluke rađene u vrijeme Platforme učinjene izvan Ustava i zakona. U tim okolnostima, neprihvatljivo je da dužnosnici Federacije BiH kažu da ne vjeruju županijskim sudovima , što je bio i amandman zastupnika HDZ-a, da se u županijskim sudovima po mjestu prebivališta onog tko se žali odlučuje u drugom stupnju. Na taj način bi ubrzali proces i omogućili ustavno pravo da branitelji koji ulože žalbe što prije dobiju pravedne pravosnažne presude. Naravno da je nezadovoljstvo kod branitelja prouzrokovano i time da ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na pravedno i brzo suđenje. S druge strane, nedopustivo je da se ti argumenti ne uvaže i da se iskaže jedno nepovjerenje prema jednoj razini sudova.

Nije dobro što se to preglasavanje ponavlja i na drugim zakonima, kao što su, uz već spomenuti, Zakon o igrama na sreću i Zakon o šumama. Time se jasno pokazuje da nema spremnosti za kompromis i dogovor između svih partnera u koaliciji koja čini parlamentranu većinu u Federaciji BiH.

S druge strane, time se narušavaju temeljna načela demokracije. Ako smo išli na izbore, napravili parlamentarnu većinu, onda ta većina odgovara za sve posljedice funkcioniranja federalne vlasti. Ukoliko ta parlamentarna većina ne funkcionira, ne donosi zajednička, kompromisna riješenja temeljem dogovora, onda je pitanje kakvi su interesi onih koji kroz zakone nameću političku volju jednom konstitutivnom narodu, jesu li probuđeni nečiji ratni interesi da se ostvari dominacija u Federaciji BiH. A znamo da je Federacija BiH uspostavljena kako bi se jednakopravno upravljalo njome. Na takav način ruši se temelj Federacije BiH, što jasno nije dobra poruka, i zato ponavljam da je dobro što je Kolegij Zastupničkiog doma Federalnog parlamenta donio odluku da se odgodi sjednica kako se ne bi ponavljale greške iz prethodnog razdoblja i da se u narednom razdoblju na najvišoj političkoj razini usuglase stavovi, jer činjenica je da svi oni koji su ušli u partnerstvo u vlasti u Federaciji nemaju iste stavove.

HMS: Niste mi odgovorili na pitanje hoćete li vi iskoristiti svoju ustavnu ovlast odbijanja potpisivanja Zakona koji bude usvojen preglasavanjem u Federalnom parlamentu?

ČAVARA: Sam proces donošenja zakona završava usvajanjem u oba Doma Federalnog parlamenta, a da bi zakon stupio na snagu, po Ustavu Federacije BiH, definirano je da Predsjednik Federacije BiH treba potpisati Ukaz, a nakon toga slijedi objavljivanje u Službenim novinama i time zakon stupa na snagu.

 

Predsjednik Federacije BiH ima ovlast da na Ustavnom sudu preispita jesu li ispoštovani temeljni načini donošenja zakona i ustavnosti. To nije blokada, već korištenje svih mehanizama koje definiraju Ustav i zakoni, kako bi se osigurale odredbe Ustava i svih zakona koji definiraju način donošenja Zakona i funkcioniranja Federacije BiH.

 

HMS: Što očekujete od najvaljenog sastanka vrhova stranaka koje čine vladajuću koaliciju u F BiH? Hoće li se promijeniti taj smjer, hoće li se prestati s tim da se ne stvara ponovno situacija koja podsjeća na prošla vremena „Platforme“ i „Alijanse“?

ČAVARA: Ja sam sugerirao, kao predsjednik Federacije BiH, da se mora razgovarati i da druge alternative nema. Bilo kakvo sukobljavanje ne donosi dobrobit. S druge strane, ne postoji način na koji može funkcionirati Federacija BiH ukoliko se ova koalicija raskine, jer zahvaljujući dobrom rezultatu koji su ostvarili HDZ BiH i stranke HNS-a BiH na prošlim izborima, mehanizam koji imaju znači odlučivanje u Domu naroda gdje je iskazana 90-postotna volja hrvatskog naroda jasno upućuje na to da samo razgovorom i dogovorom možemo napraviti određeni napredak.

Svi oni koji se zaklinju za BiH i za funkcioniranje Federacije BiH nekad zaborave temeljna načela funkcioniranja Federacije BiH, pa svojim djelovanjem ,svjesno ili nesvjesno, narušavaju kompletne temelje i ovog entiteta, a onda i države.

Mislim da je dobro da se napravi jedna stanka u kojoj će se omogućiti politički razgovori, a mislim da, kad se malo „ohlade“ glave, da će doći do kvalitetnih rješenja, jer nikom u Federaciji BiH ne treba zastoj, ne treba blokada. Ja nikada ne bih nazivao da se u Domu naroda nešto blokira. To je mehanizam koji treba uvijek da upozori sve one koji su procesu donošenja da trebaju ranije usluglasiti stavove. Rješenja imamo i ona sva rješenja koja su predlagana od stranaka HNS-a BiH i HDZ-a BiH su bila na tragu napretka u Federaciji BiH i rješavanja problema.

HMS: Kako komentirate nedavni slučaj kada su Autoceste F BiH mimo znanja i odluke Državnog odbora za investicije promijenile listu investicijskih projakata koje bi trebale kreditirati Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka i s te liste skinuli dionicu autoceste od Mostara do Počitelja, a dodali dionicu kod Zenice?

ČAVARA: Nažalost, ono što stalno govorim je da treba ojačati pravni i demokratski sustav u Federaciji BiH i čitavoj BiH. To smo zagovarali i stalno zagovaramo jačanje tog sustava, što će onemogućiti bilo kakve slične devijacije. Jer, nedopustivo je da netko samovoljno, ili po nalogu određenih centara moći, a ne institucija ove države i usuglašenih stavova, donosi, preporučuje ili traži neke druge odluke koje nisu sukladne odlukama institucija i tijela. Ja sam tražio i od ministara u Vladi Federacije BiH da sagledaju odgovornost svake osobe koja se tako ponaša i takvo se ponašanje mora sankcionirati.

Poduzeće Autoceste Federacije BiH je u okviru nadležnosti i Vlade Federacije BiH i Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH. Mislim da trebaju sagledati sve elemente tog čina, a onda sukladno propisanim zakonskim rješenjima, donijeti odgovarajuće mjere protiv te osobe, jer je toliko nesankcioniranih takvih poteza, što otežava funkcioniranje Federacije BiH. Time se stvara odnos koji nam ne treba, jer ne trebamo se dijeliti po nacionalnim granicama, nego uvažavati svaki konstitutivni narod, svako pravo i interese određenih prostora gdje dominatnije živi, po broju, jedan, drugi ili treći narod, uvažavati te interese i zajednički nastojati riješiti sve ono što je potrebno za kvalitetniji život u Federaciji BiH.

HMS: Mislite li da je bivši direktor Autocesta F BiH samoinicijativno promjenio popis investicijskih projekata, ili je to, možda, uradio po diskretnom političkom nalogu vrhova stranaka, vaših koalicijskih partnera?

ČAVARA: Mogu samo nagađati i pretpostavljati. Činjenica je da je gosp. Bućo bio kandidat SDA za direktora gdje je imenovan za vršitelja dužnosti. Mene je to iznenadilo, jer poznajem gosp. Buću osobno, da se na takav čin odlučio. Pretpostavljam da ne bi iz osobnih interesa to uradio, jer to bi bilo jako neodgovorno. Obzirom da je kadar SDA, je li to napravio na nečiji nagovor ili je nešto drugo u pitanju, možemo nagađati. Vlada Federacije BiH treba utvrditi odgovornost za takav jedan čin ,i time odvratiti sve one koji bi nam s nekih drugih pozicija mogli nešto slično uraditi u budućnosti.