Predsjednica Bradara sa veleposlanikom Kine 21. lipnja. 2023.

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija Ji Ping, posjetio je danas predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara.

Prvi je ovo službeni susret, kako je kazao veleposlanik, jer je neslužbenih susreta bilo nekoliko, diljem BiH, i u brojnim povodima.

Naime, veleposlanik Ping je i tijekom ovog sastanka pokazao zavidno znanje kao i ogromno poštovanje prema potencijalima Bosne i Hercegovine te se složio s predsjednicom Bradara kako prostora za suradnjom između ove dvije zemlje još ima itekako.

Ovaj sastanak je, kako je kazao, između ostaloga bio prilika za razmjenu mišljenja i ideja za nastavkom suradnje na obostranu korist. Naime, suradnja je prvenstveno vidljiva na trgovinskom odnosno gospodarskom planu a brojne kineske tvrtke rade na nekim od značajnijih infrastrukturnih projekata u BiH.

"Kvaliteta, brzina izvedbe i poštivanje ugovora, samo su neke od brojnih pozitivnih karakteristika koje krase kineske tvrtke i od kojih i mi kao društvo ali i poslovna zajednica, možemo učiti. Učiti možemo i na polju digitalizacije, zelene energije i brojnih drugih modernih procesa. No uvjet za svaki razvoj pa i gospodarski su razvoj infrastrukture te stabilna politička situacija što se, nadam se, sada već sve više osjeti i u Federaciji" kazala je predsjednica Bradara te s veleposlanikom razgovarala i o turističkim kapacitetima BiH koji su, kako je veleposlanik kazao, kineskim turistima itekako zanimljivi a nerijetko prepoznaju i gostoljubivost domaćina.

Veleposlanik je zanimanje pokazao i za poljoprivrednu razmjenu odnosno trgovinu kao i ljudske resurse odnosno ulaganje u obrazovanje osoba zainteresiranih za kineski jezik i kulturu. Na sastanku su dogovoreni i neki inicijalni koraci za neke nove ideje suradnje a veleposlanik je izrazio želju da posjeti još neka mjesta te se dodatno uvjeri u potencijal BiH.