Obilježena 27. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca 13. rujna. 2022.

Danas, 13. rujna, obilježena je 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Svečanost obilježavanja obljetnice započela je svečanim mimohodom veterana hrvatskih snaga s ratnim zastavama uz postrojavanje na Plivskom – Jožikinom mostu, a zatim je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa za poginule branitelje.

Nakon svete mise, izaslanstva su položila vijence na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima, te su uslijedila prigodna obraćanja dužnosnika.
Jedan od govornika na današnjoj svečanosti bio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je čestitao 27. obljetnicu oslobođenja hrvatskog grada Jajca, istaknuvši  „kako smo svjesni svake suze majke, oca, sestre za poginulim sinom, bratom i da u toj tuzi ne smiju obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli.
„Ako neki razmišljaju da treba nove ratove voditi za njihove ideje i ideale, kako se prebrojavaju, pa neka prvo prebroje suzne oči majki koje plaču za sinovima. Zahvaljujem predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na svemu što čine kao hrvatska država, jer se Hrvatska borila i branila čitavu Bosnu i Hercegovinu i jer to čini i danas. Nismo naivni, moramo biti svjesni kakve ambicije postoje sa druge strane. Zato smo se objedinili u Hrvatski narodni sabor i zato ustrajemo do pobjede koja će biti naša“, kazao je predsjednik Federacije BiH.

Današnjoj svečanosti u Jajcu nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je tom prigodom Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao brigadu „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, priopćeno je iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH istaknula je kako je dan kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila zastava hrvatskog naroda trenutak slobode hrvatskog naroda koji je obilježen odlučnošću hrvatskog branitelja. 

„Žrtva koja je utkana u slobodu ovog grada, Bosne i Hercegovine, njenih građana. Mnoge zastave koje se danas vijore simboliziraju pobjedu nad svima koji su stradali. Mislili su da će snagom i silom okupirati ovaj prostor i ognjišta. Nisu računali na hrabrost hrvatskog branitelja. Nisu računali na ljubav prema rodu i Domovini", istaknula je Krišto.

Vojno-redarstvena operacija “Maestral” trajala je od 8. rujna do 17. rujna 1995. i stvorila je preduvjete za nastavak napredovanja hrvatskih snaga, a 13. rujna 1995. oslobođeno je Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Operacija “Maestral” je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj je oslobođen veći prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.