Potpisani ugovori: Više od milijun KM iz Federacije BiH za razne projekte u Županiji Središnja Bosna 21. srpnja. 2022.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić boravili su danas, 21. srpnja, u Županiji Središnja Bosna, točnije u Vitezu, gdje su se susreli s načelnicima općina, predstavnicima županijskih ministarstava i vjerskih institucija povodom potpisivanja ugovora kojima su osigurana sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih objekata, sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, te za zaštitu nacionalnih spomenika na području Županije Središnje Bosna.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za 18 projekata iznosi 1.370.596,57 KM, a sredstva su osigurana iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava.

Ministar Martić izrazio je zadovoljstvo zbog čak 18 potpisanih ugovora koji su rezultat uredno, pravovremeno i kvalitetno poslanih aplikacija iz Županije Središnja Bosna na Javni poziv Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Time su ispunjeni svi formalno - pravni uvjeti i, samim time, osigurana financijska sredstva. Ministar je izrazio spremnost podržati sadašnje i buduće projekte iz ove Županije, a posebice omogućiti realizaciju projekata s ciljem poboljšanja uvjeta života i rada svih žitelja.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je očekivanje da će implementacija ovih projekata sanirati i poboljšati postojeće stanje, te biti poticaj za još ovakvih i sličnih projekata s razine Federacije BiH na području Županije Središnja Bosna.

Od ovih sredstava sufinancirat će se sanacije ulica i putova u općinama: Gornji Vakuf-Uskoplje, Kiseljak i Fojnica, zatim utopljavanje više javnih objekata (vrtić, domovi kulture, vatrogasni dom, muzej) u Travniku, Novom Travniku, Kreševu, Vitezu i Busovači.

Konkretno, sredstva su dodijeljena i za sljedeće projekte: sanacija franjevačke knjižnice i arhiva u samostanu Sv. Katarine u Kreševu, izrada i ugradnja vitraja u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Busovači, zaštita zgrade Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ Travnik; konzervatorsko - restauratorski radovi u Hramu Uspenju Presvete Bogorodice u Travniku kao i za projekt poboljšanja energetske efikasnosti sanacijom podnih površina  u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila.