Predsjednik Federacije BiH: "Praznik rada poticaj za veće zalaganje za bolju zaštitu radnika I njihovih prava" 01. svibnja. 2022.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako je Međunarodni praznik rada poticaj za veće zalaganje za bolju zaštitu radnika i njihovih prava.

„Međunarodni praznik rada, uz podsjećanje na dugu i tešku borbu za bolja radnička prava, prigoda je za ozbiljnije razmišljanje o radu i značajnoj ulozi radnika u društvu.

Nakon pandemije koronavirusa i u teškim okolnostima zbog globalne gospodarske krize prouzrokovane ratom u Ukrajini, naša zemlja, ali i cijela Europa, suočila se s padom gospodarskog razvoja, rastom inflacije i usporavanjem ekonomske aktivnosti, s negativnim posljedicama na standard i kvalitetu života.
 
U Federaciji BiH, institucije vlasti su, sukladno svojim zakonskim nadležnostima, donijele niz zakonskih mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta, sprečavanja negativnih posljedica na gospodarstvo i pomoći svim kategorijama društva, posebice najpotrebitijima. Ipak, svjesni smo da moramo još intenzivnije pristupiti i djelovati kako bismo sanirali negativne posljedice krize i omogućili oporavak gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje uvjeta za rad.

Stoga, neka 1. svibnja, uz neizostavno druženje i veselje, bude i poticaj za veće zalaganje za bolju zaštitu radnika i njihovih prava, prvenstveno prava na rad i na zaradu kojom radnik sebi i svojoj obitelji može osigurati dostojanstven život", kazao je Predsjednik Federacije BiH.