Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH general – majorom Antonom Wesselyem 26. travnja. 2022.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je sa zapovjednikom mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general - majorom Antonom Wesselyem.

U pratnji zapovjednika Wesselya, na sastanku su bili i politički savjetnik zapovjednika dr. Martin Khull – Kholwald i 2. vojni pomoćnik zapovjednika pukovnik Donal Burke.

Na sastanku je razgovarano o složenim političkim odnosima i sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH i BiH, te o misiji EUFOR-a u BiH koja je značajna za mir i sigurnost svakog stanovnika u Bosni i Hercegovini.

Zapovjednik Wessely kazao je kako razlog jačanja pričuvnih snaga EUFOR-a u BiH nije zbog procjene da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini ugrožena na bilo koji način, već da se pokaže stopostotno opredjeljenje  i odanost EUFOR-a prema očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kroz suradnju sa svim razinama vlasti, sigurnosnim institucijama i predstavnicima međunarodne zajednice.

„EUFOR je nepristran i predan mirnoj, multietničkoj i održivoj Bosni i Hercegovini, te ima za cilj osiguranje sigurnog okruženja i očuvanje mira i stabilnosti u zemlji“, kazao je zapovjednik Wessely.

Predsjednik Federacije BiH kazao je da složene političke okolnosti prvenstveno treba rješavati isključivo političkim dijalogom, te izrazio uvjerenje da ne postoje uvjeti za bilo kakav vojni sukob na prostoru Federacije BiH i BiH. Također, istaknuo je kako je EUFOR čimbenik mira na prostoru Bosne i Hercegovine.

.