Čavara: Odluka Europskog suda o Mostaru potkrepljuje odluku Ustavnog suda BiH 31. listopada. 2019.

STRASBOURG, 31. listopada (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas za Fenu u Strasbourgu da je na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope izražavana zabrinutost što i nakon toliko godina građani Mostara ne mogu izraziti svoju demokratsku volju i izabrati vlast.
Govoreći po završetku trodnevnog Kongresa, Čavara je naveo da je neophodno provesti odluke Ustavnog suda BiH po pitanju Statuta Grada Mostara i izbornog zakona po kojima bi se omogućilo da se održe izbori.
Presuda Europskog suda za ljudska prava po tužbi Irme Baralije zbog neodržavanja izbora u Mostaru koincidirala je sa održavanjem Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti. Čavara kaže da odluka Europskog suda samo potkrepljuje odluku Ustavnog suda da treba što prije pronaći način da se promijeni Izborni zakon i omogući da se sljedeće godine izbori održe i u Mostaru. Pritom, jedna je mogućnost da se u Mostaru održe izbori kao u svim gradovima i općinama u BiH ili da se napravi model koji će biti primjenjiv za sve druge gradove i općine.
- Kad poredimo, na primjer, Travnik i Mostar, zašto bi bilo potrebe da se primjenjuju različiti modeli u ta dva grada? - rekao je on.
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti usvojio je danas izvještaj o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u BiH. Neke od kritika odnosile su se na nejasnoće u nadležnostima između različitih razima vlasti, posebno u Federaciji BiH.
Što se tiče lokalnih vlasti, kaže Čavara, dosta je jasno reguliralo pitanje općina i gradova, osim Grada Sarajeva i njegovih općina gdje ima dosta "nejasnih situacija" koje treba riješiti.
- S druge strane, najveći problem je odnos regionalnih vlasti, entiteta, i županija/kantona, jer u Ustavu nije najjasnije precizirano kad koja razina može odlučivati i do kojeg stupnja dubine po pojedinim pitanjima koja su u zajedničkoj nadležnosti između Federacije BiH i županija/kantona, što stvara velike probleme - rekao je on.
Kao primjer je naveo da se u svakom zakonu postavi pitanje da federalna inspekcija radi određene akcije po pitanju federalnog zakona, da se angažiraju svi inspektori u kantonu, a sve se kazne plaćaju na račun proračuna Federacije, dok svi troškovi padaju na račun kantona.
- Ima puno tih detalja koje treba razjasniti. Kod svakog zakona moraju se smanjiti te dileme, a kad i ukoliko dođe do ustavnih promjena, treba to potpuno definirati i možda čak razgraničiti jasno šta je čija nadležnost po pitaju oblasti koje su podijeljenje u izvršavanju nadležnosti između Federacije i kantona - zaključio je Čavara u razgovoru za Fenu u Strasbourgu.