Svečano blagoslovljen kip sv. Jakova Markijskog u Deževicama 26. kolovoza. 2018.

U nedjelju, 26. kolovoza 2018. u župi Gospe Snježne u Deževicama, na Vrelu sv. Jakova Markijskog, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je kip ovog  sveca.

Kip sv. Jakova zavjetni je dar sestara Antonije Relota i Jelene Perić, koje su porijeklom iz Deževica, a sada žive u New Yorku. 

Procesiji, blagoslovu kipa i svetoj misi nazočili su hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i mnogi drugi dužnosnici sa svih razina vlasti.

Svetu misu predslavio je kardinal Puljić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako dolazimo na Vrelo sv. Jakova kako bismo naučili kako biti vjeran i dosljedan.

„Ovdje želimo obnoviti tu hrabrost da se nikad ne pomirimo sa zlom i da nikad ne pristanemo na put koji nas vodi daleko od Boga. Ovdje, na ovom Vrelu, pozivam Vas da istinski budemo vjerodostojni, Božja djeca, Božja crkva i neka nas Bog upravi pravim putem.“, istaknuo je kardinal Puljić.

Župnik don Marin Marić zahvalio je svim dobročiniteljima koji su pomogli u organizaciji današnje svečanosti.

"Svjesni smo svi što je naša zemlja pretrpjela u nemilim ratnim događanjima. No ovo je naša zemlja, naša svetinja i za nas je kako reče poznata hrvatska glazbena diva, uvijek ista. Dragulj s bezbroj boja; plemenita, čista, domovina je moja. Za sve što nam je dala, što je s nama cvalo, da ti kažem hvala, bit će uvijek malo. Zato ljubimo svoju zemlju, uvijek i zauvijek, ma gdje god bili. Ne zaboravljajmo svoje korijene, nego uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv," kazao je župnik Marić. 

Nakon misnog slavlja upriličen je prigodan kulturno – zabavni program u dvorištu župne crkve u Deževicama.