Predsjednik FBiH nazočio utemeljiteljskom sastanku neformalnog Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH 22. travnja. 2015.

Utemeljiteljski sastanak neformalnog Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH, održan je jučer u Kongresnom centru hotela Central u Vitezu, s početkom u 14 sati. Sastanak je organiziran na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio objasnio je razloge osnivanja i ciljeve koji će usmjeravati rad Kluba hrvatskih gospodarstvenika.

Klub ostvaruje ciljeve putem konstruktivnih rješenja za gospodarske probleme koji se tiču hrvatske i bosansko hercegovačke poslovne suradnje utemeljene na važećim zakonima i načelima dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala. Sastanke ćemo organizirati radi raspravljanja pitanja koja su od konkretnog i neposrednog interesa ili značaja za bilateralne gospodarske odnose. Osnivanjem ovog Kluba, moći ćemo pomoći poduzećima koja žele poslovati u BiH i olakšati suradnju sa domaćim i stranim gospodarskim subjektima i srodnim udruženjima., objasnio je veleposlanik Del Vechio.

Suinicijator organiziranja sastanka Franjo Rajković, vlasnik poduzeća Economic d.o.o. Vitez, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom gospodarstvenika, što predstavlja dobar početak za uspješnu poslovnu suradnju na području BiH i Republike Hrvatske.

Sastanku je nazočio i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Sa zadovoljstvom sam prihvatio da budem na današnjem sastanku, jer gospodarstvo je zasigurno prva i najvažnija tema, obzirom da čini sastavni dio života i uvjetuje opstanak na ovim prostorima. U ovako složenoj državi imamo zakone koji nisu dobro uređeni i usklađeni međusobno, podzakonske akte koji ne prenose dobro duh zakona i lošu primjenu svih tih zakona i akata u praksi. Stoga se postavlja pitanje:Kako rukovoditelji poduzeća uspijevaju u svim tim okolnostima napraviti uspjeh?

Ipak, uvjeren sam da će ovaj Klub u suradnji sa institucijama vlasti pridonijeti rješavanju postojećih problema i stvaranju pravnog okvira i ambijenta u kojem gospodarstvenici mogu ostvariti određeni uspjeh. Današnji sastanak je prilika da, uz razmjenu iskustava i iznošenja problema zakonske prirode sa kojima se susrećete u poslovanju, uvidimo kako ćemo na najbolji mogući način unaprijediti poslovanje u BiH i suradnju sa susjednim zemljama., istakao je predsjednik FBiH u svom obraćanju nazočnima.

Za predsjednika Koordinacijskog odbora Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH jednoglasno je izabran direktor poduzeća Podravka Milan šarlija, koji je u svom obraćanju istakao da članovi Kluba mogu postati svi predstavnici hrvatskih tvrtki koje posluju u BiH i poslovni partneri hrvatskih poduzeća u BiH, na temelju dobrovoljne izražene pismene izjave o pristupanju.

Sastanku je nazočio i predsjednik Općinskog vijeća Vitez Tomislav Matić koji je istakao nastojanja općinske vlasti da olakšaju poslovanje u Vitezu i izrazio nadu da će u narednom periodu, posredstvom članova ovog Kluba i predstavnika vlasti poboljšati poslovanje i osigurati nova ulaganja u razvoj gospodarstva.

Na utemeljiteljskom sastanku Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH sudjelovali su direktori i predstavnici poznatih hrvatskih poduzeća koja uspješno posluju na području BiH.

Neformalni Klub hrvatskih gospodarstvenika utemeljuje se u svrhu unapređivanja poslovne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Suradnja će se očitovati putem poticanja trgovine, investicija i drugih vidova gospodarske suradnje, pružanja potpore hrvatskim tvrtkama koje posluju u BiH, te razmjene informacija, iskustava i ideja između hrvatskih gospodarskih subjekata koji djeluju u BiH. Također, istaknuta je potreba uspostave kontakata sa državnim tijelima, gospodarskim komorama i drugim gospodarskim asocijacijama radi poboljšanja uvjeta za poslovanje i ulaganje.