U Vitezu osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH „Prsten“ 13. lipnja. 2018.

Danas u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra u Vitezu, održana je Utemeljiteljska skupština na kojoj je osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" i izabrano njeno vodstvo. Ovim činom djelovanje Udruge UBH Prsten, koja u Hrvatskoj aktivno djeluje od 2005. godine, prošireno je i na teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila i pružila dodatna podrška Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak na tom području.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u radu Skupštine te, u izjavi za medije, istaknuo kako je uvjeren da će djelovanje Udruge „Prsten“ pridonijeti boljoj poziciji Hrvata središnje Bosne.

„Raduje me što Udruga „Prsten“ širi svoje djelovanje i formalno na područje središnje Bosne, koje je najosjetljivije područje u BiH. Djelovanje Udruge prepoznato je po nizu aktivnosti uvezivanja gospodarstvenika u RH iz BiH i u BiH. Također, uz pozitivnu suradnju s političkim predstavnicima hrvatskog naroda u zajedničkim aktivnostima strateškog pozicioniranja gospodarskih subjekata, kao i niz humanitarnih aktivnosti, što zaslužuje sve pohvale. Gospodarstvo je okosnica opstanka i razvoja, kao i temelja ostanka povećanjem broja radnih mjesta i boljim vrednovanjem rada“

Primarni cilj UBHH "Prsten" u Vitezu bit će povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije i ulaganja u gospodarstvo središnje Bosne pa i na drugim područjima gdje žive Hrvati u BiH. Sjedište novoosnovane Udruge biti će u gradu Vitezu, a na predsjedničko mjesto UBHH "Prsten" izabran je izvršni direktor Sveučilišta 'Vitez' u Vitezu, Zdenko Vukić.

U novoosnovanoj Udruzi UBHH "Prsten" vodit će se računa o teritorijalnoj, obrazovnoj, starosnoj i spolnoj pripadnosti i zastupljenosti dok će se Upravni odbor sastojati od čak 33 člana, a u kasnijoj fazi proširit će se na 52 člana. Pored predsjednika Zdenka Vukića iz Travnika, za dopredsjednike Udruge UBHH "Prsten" izabrani su Veseli Čule iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog.