Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata općine Travnik 08. lipnja. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice stradanja Hrvata općine Travnik.
Polaganjem vijenaca i svetim misama kod spomen obilježja na Bikošima u naselju Maljine, kod spomen obilježja na Ovnaku u župi Brajkovići i kod spomen obilježja na groblju Prahulje odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima s područja općine Travnik.
Svetu misu zadušnicu na Bikošima prevodio je fra Velimir Valjan, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a okupljene je pozdravio fra Drago Pranješ, gvardijan franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori. Fra Pranješ je naglasio kako se današnja misa zadušnica govori za sve poginule i nestale Hrvate travničke općine. 

Nakon Bikoša, središnje obilježavanje 25. obljetnice stradanja Hrvata općine Travnik obilježeno je na Ovnaku u župi Brajkovići, gdje je svetu misu zadušnicu za poginule branitelje, ubijene i nestale civile prevodio vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić.

"Nalazimo se u situaciji da obilježavamo 25. obljetnicu proloma mračnog oblaka punoga mržnje, zbog čega se dogodilo teško stradanje i tragedija vjernika župe Brajkovići i ovoga cijelog kraja, točno na današnji dan 1993. godine. U skladu s Isusovim naukom i svojom kršćanskom vjerom, ponavljamo da je svako nasilje nad Božjim stvorenjima, a posebice nad svakim čovjekom, koji je Božja slika i prilika, zapravo udar i na samoga Boga.“, poručio je u  svojoj propovijedi mons. Vukšić.