Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara otvorio manifestaciju „Dani Tolise“ 31. svibnja. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u svojstvu visokog pokrovitelja, svečano je otvorio dvanaestu  po redu manifestaciju „Dani Tolise“ u svečanoj dvorani Dvor u Tolisi.

U prigodnom obraćanju nazočnima, Predsjednik Federacije BiH zahvalio je organizatorima na pozivu, istaknuvši kako mu je čast otvoriti manifestaciju koja promovira Tolisu bogatu kulturnim naslijeđem.

„Posebno me raduje što sam večeras ovdje s vama, jer organizirati ovako Dane Tolise, uz ovo bogato kulturno naslijeđe koje imamo, uz ove obljetnice koje ste slavili: 90 godina Kulturno – umjetničkog društva, 70 godina Športskog društva „Sloga“, 40 godina Dragovoljnog vatrogasnog društva, zasigurno samo pokazuje dio tradicije koja je vrijedna poštivanja svih vas ovdje i svih nas isto tako koji možemo pridonijeti da se ta tradicija očuva.  Posebno vam čestitam što ste uspjeli, unatoč svim teškoćama prilikom organiziranja ove manifestacije, a kroz koje prolaze svi koji nešto organiziraju, organizirati Dane Tolise koji predstavljaju jedan zahtjevan projekt koji traje pet dana. Ali mi smo uz vas, federalna Vlada, Federacija BiH ukupno i svi oni koji mogu pridonijeti i pomoći da se projekt podrži, da vam se pomogne barem s ove materijalne strane. Također, zahvaljujem i svima onima drugima koji su vam pomogli u svakom drugom smislu da se Dani Tolise i ove godine organiziraju na najvišoj mogućoj razini.  Kažu da kako dobijemo u naslijeđe prostor, kako dobijemo u naslijeđe kulturnu baštinu koju trebamo baštiniti i prenositi dalje, dobijemo i pravo i odgovornost da upravljamo određenim procesima.  Pitanje je samo koliko se s tim dobro nosimo.  Vi to ovdje izuzetno dobro radite, preuzeli ste odgovornost koja vam je dana u naslijeđe, preuzeli ste prostor koji vam je dan u naslijeđe i kulturno naslijeđe koje dobro čuvate.  Nastavite tako i imat ćete zasigurno potporu svih nas.  Mi smo dio Europe, naša kultura je europsko naslijeđe, bez obzira što bi možda neki nekim migracijama promijenili i sadržaj i izgled Europe, pa i ovih područja ovdje.  Nigdje se ne može naći Domovina, nigdje se s manje rada ne može bolje živjeti, nego na prostorima gdje smo se rodili.  Ne osuđujem nikoga tko ode, ali isto tako, Domovina se nigdje ne može naći, rodna gruda se nigdje ne može naći i što god bude više iskustva i znanja, ta rodna gruda će više vući sebi.  Zato moramo učiniti sve da ta rodna gruda bude uređena, dobra, gospodarski razvijena, da se u njoj lijepo živi, da imamo pravo kao narod i kao vjernici da ostvarujemo sva prava koja nam pripadaju.  Vjerujem da dovoljno razumne pameti ima u svima nama, da zajedno možemo organizirati život na ovim prostorima dostojan i naroda i čovjeka i vjernika, i da ćemo to zasigurno uspjeti ukoliko vjerujemo u to.  Tko god ne vjeruje, tko god se ne bori, zasigurno neće ni uspjeti. “, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Na kraju obraćanja, Predsjedniku Federacije BiH uručena je Plaketa i prigodan poklon za Visoko pokroviteljstvo manifestacije „Dani Tolise“.

Nakon protokolarnog dijela večeri, uslijedila je promocija knjige zbornik radova Dana europskog naslijeđa 2017., pod nazivom: „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine.“ O knjizi su govorili: federalna ministrica kulture i športa Zora Dujmović, urednica knjige Negra Selimbegović i jedan od autora u knjizi Mario Oršolić.

Svečanost otvaranja manifestacije, koja će trajati od 30. svibnja do 3. lipnja, svojim nastupom uljepšao je mješoviti zbor Adoro.