Nadbiskupijsko sjemenište i KŠC „Petar Barbarić“ Travnik obilježavaju Dan škole i 20 godina obnove rada Centra 19. travnja. 2018.

Nadbiskupijsko sjemenište i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik  19. i 20. travnja obilježavaju Dan škole i 20 godina obnove rada Centra.

Tom prigodom, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u današnjoj svečanosti obilježavanja ove značajne obljetnice.

Nakon susreta sjemeništaraca s njihovim župnicima i pobožnosti Petru Barbariću, uslijedilo je misno slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić  u koncelebraciji s biskupom Tomom Vukšićem, vojnim ordinarijem, mons. Pavom Jurišićemmons. Matom Janjićem, travničkim dekanom i ostalim mnogobrojnim svećenicima.

Svečanost obilježavanja nastavljena je u auli škole gdje je upriličena prigodna akademija.

U svom kratkom obraćanju, rektor sjemeništa don Željko Marić podsjetio je na povijest sjemeništa od 1882. do 1945. kada je imovina oduzeta i rad zabranjen, potom na 1998. kada je nadbiskup vrhbosanski donio odluku o obnovi rada zajedno s novoosnovanim Katoličkim školskim centrom Petar Barbarić. Istaknuo je 20. godišnjicu obnove rada te same početke koji su bili jako teški kada je riječ o samom radu i povratu imovine koji ni do danas nije izvršen. Također, kazao je kako su ovaj Centar i sjemenište tu kako bi osigurali ostanak i pomogli u opstanku Hrvata Središnje Bosne.