Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara gostovao u Dnevniku TV1 16. siječnja. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je jučerašnjim sastankom postignut dogovor o zajedničkom radu parlamentarne većine kako bi Parlament Federacije BiH mogao donositi krucijalne zakone, pa i Proračun, za funkcioniranje Federacije BiH, odnosno poštivanje svih obveza prema narodima i građanima Federacije BiH.

“Očekujem da su predstavnici parlamentarne većine i Vlade Federacije BiH dogovorili načine kako prevladati većinu problema koji su prethodili jednoj vrsti krize u Federaciji BiH, da su dogovorili kako usvojiti Proračun, način na koji će Grad Mostar biti financiran te kako usvojiti zakon o Mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH i ostale zakone koji su potrebni da bismo u pozitivnom smislu pokrenuli procese u Federaciji BiH”, istaknuo je Predsjednik Federacije BiH u Dnevniku TV1.

Upitan znači li ovo da će koalicija na razini Federacije BiH sada profunkcionirati i kroz parlamentarnu većinu, a ne raditi od zakona do zakona, Čavara je kazao da dogovor neće riješiti sve probleme, ali je važno da postoji, jer mu nema alternative.

Konstatirao je da u Parlamentu Federacije BiH, nažalost, stalno postoji određena vrsta krize.

“Niz je pitanja koja su sporna u odnosima, odnosno pokazuju da nema dogovora između stranaka parlamentarne većine. Često se vidjelo da SDA određena rješenja i odluke pokušava donijeti s kim može, pa i s opozicijom, DF-om, SDP-om, trgujući, što apsolutno nije prihvatljivo u parlamentarnoj demokraciji.”, smatra predsjednik Federacije BiH.

Ipak, vjeruje da će kod većine parlamentaraca prevladati spremnost za kompromis i suradnju kako bi se rješavali krucijalni problemi u Federaciji BiH.

Odgovarajući na upit je li razmišljao o raspuštanju federalnog Parlamenta, Predsjednik Federacije BiH kazao je da mu je to ustavna mogućnost.

“Ja to nisam uradio, jer bi to izazvalo teške posljedice za Federaciju BiH. Rekao sam da bih to uradio samo u situaciji ako bi to bilo manje loše rješenje od drugih događaja koji bi mogli uslijediti”, pojasnio je predsjednik Federacije BiH.

Mišljenja je kako je neophodno raditi na smirivanju i poboljžanju odnosa u Federaciji BiH, te tražiti kompromisno rješenje, koje je pribižno dobro za sve, ali je nagovijestio da će do listopadskih izbora biti mnogo pitanja koja mogu biti “kamen spoticanja” u koalicijskim odnosima na relaciji SDA – HDZ BiH.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona BiH, koje će se naći pred državnim parlamentarcima na sjednici zakazanoj za 17. siječnja.

“Ustavni sud donio je odluku da konstitutivni narodi imaju pravo izabrati svoje predstavnike. Svi kažu da su formalno za to, ali kada se predloži bilo koje rješenje koje to rješava, onda je to svima neprihvatljivo, pa čak dobijamo izjave da će se neki potruditi da konstitutivni narodi ne mogu izabrati svoje predstavnike. To su antidržavnički postupci”, smatra predsjednik Federacije BiH, uz konstataciju da izmjene izbornog zakona BiH moraju biti sukladne s odlukom Ustavnog suda.

U Dnevniku TV1, predsjednik Federacije BiH prokomentirao je i najavu kandidature Željke Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Kada bih bio najblaži, rekao bih da je to krajnje neozbiljno. Zar je moguće da se netko lažno predstavlja osam godina na tom mjestu i pravi spinove ‘Ja sam Hrvat’ i slično, kao da je netko lud u ovoj državi. To mjesto predviđeno je za legitimnog predstavnika Hrvata, Bošnjaka ili Srba. Komšić to nikada nije bio. Bilo bi mi logično da se Komšić kandidira za bošnjačkog člana. Vjerojatno će dobiti takve glasove, takav mu je sastav DF-a. Ne bih želio ništa sugerirati Komšiću, osim što sa žaljenjem moram konstatirati da nema nimalo doze dostojanstva i želje da se ova država sačuva na temeljima ZAVNOBIH-a, na koje se Komšić poziva”, mišljenja je Čavara.

Osvrnuo se i na predstojeću posjetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH. Često se, kazao je, na nož dočekuje ta dobronamjerna gesta hrvatske predsjednice.

Republika Hrvatska je, tvrdi, zainteresirana za stabilnost BiH, njeno stabilno funkcioniranje, te da se omogući uređenje unutarnjih odnosa i da se kroz uređene unutarnje odnose mogu graditi odnosi prema EU integracijama.