Predsjednik FBiH: "Vjerujem u dogovor i u rješenje problema" 15. siječnja. 2018.

„Ako će spriječiti daljnje sukobe i daljnju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati odredbu Ustava Federacije BiH i raspustiti Parlament Federacije BiH. Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u odcjepljenje, a Hrvate u treći entitet.“ istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za "Nezavisne novine".

NN: Tko je krivac za višemjesečnu blokadu Federacije BiH?

ČAVARA: Radije bih ovdje govorio o teškoćama u funkcioniranju parlamentarne većine. Imamo jednu neospornu činjenicu da SDA po različitim pitanjima glasuje zajedno sa opozicijom, a u drugim pitanjima nastoji pridobiti članice parlamentarne većine i glasovati s njima. SDA radi tako kako bi provela sve što je u njenom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću takva pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam, koji nije dobar. Mislim da bi trebalo biti više spremnosti za kompromis. Ne možete očekivati da vaše loše rješenje neko prihvati samo zato što vi tako kažete.

NN: Može li se situacija srediti i odblokirati procese?

ČAVARA: Imamo niz prepreka. Na primjer, već deset godina imamo FTV izvan zakona, jer Statut koji oni primjenjuju nije dobio suglasnost Parlamenta. To je posebno istaknuto u zadnje tri godine, jer nemamo Upravnog odbora FTV-a i direktora koji je u mandatu. Onda smo u situaciji da imamo FTV koja je u službi jednog dijela SDA, za unutarstranačke i međustranačke obračune, što je apsolutno neprihvatljivo. Ili primjer da je direktor FUP-a prije godinu i osam mjeseci trebao biti u mirovini, a da SDA sprečava imenovanje novog Neovisnog odbora koji bi mogao provesti proceduru imenovanja novog direktora FUP-a. A, da ne govorim kako je SDA politički kompromitirala tu poziciju, jedini oni predlažu, zastupaju i imenuju direktora FUP-a koji bi trebao biti potpuno politički neovisan.

NN: Posljednji kamen spoticanja u funkcioniranju Federacije BiH bio je osporavanje i traženje ukidanja prefiksa ispred javnih poduzeća u kojima stoji "Herceg Bosna". Je li to jedan od osnovnih razloga što HDZ BiH nema želju da se sazove sjednica Parlamenta Federacije BiH?

ČAVARA: To je vješt spin SDP BiH, a sad, da li naivno ili namjerno, SDA je prihvatila takvu jednu igru. SDP je imao parlamentarnu većinu, oni su bili nositelji platforme, međutim nisu to uradili, nisu potencirali, nego sad potenciraju kako bi zametnuli svađu i, nažalost, to je jedan dio zastupnika iz SDA prihvatio i, evo, došlo je do eskalacije nacionalizma u Federaciji BiH, što nije dobro. Ako Bošnjaci ne žele prihvatiti ništa što je hrvatsko, onda se stvara velika podjela unutar naroda i vraćamo se u neke sukobe odranije. Treba neke stvari prepustiti vremenu, posebno one koje u ovom trenutku nisu krucijalne za napredak Federacije BiH, ali i BiH.

NN: Hoće li doći do dogovora između koalicijskih partnera koji će dovesti do usvajanja Proračuna Federacije BiH?

ČAVARA: Vjerujem u dogovor i u rješenje problema. Svi problemi u Federaciji BiH o kojima govorimo nisu razlog da se ne sjedne i ne pokuša dogovoriti kako dalje, jer smo odgovorni prema svima onima koji potražuju svoja prava iz Proračuna. S druge strane, mora postojati spremnost za kompromis, to očekujem od SDA, koja je jedne zakone izglasovala sa opozicijom, a druge sa koalicijskim partnerima i takvo ponašanje je nedopustivo. Ne možete malo s jednima, malo s drugima, a rješavati samo stvari koje vas zanimaju. Moramo se prestati baviti glupostima i nekim mahinacijama kao što su prefiksi javnih poduzeća i to ostaviti za neka druga vremena. Ono što je rečeno u Washingtonskom sporazumu, Herceg Bosna je dio Federacije BiH, i da je ravnopravnost ugrađena kroz Mirovni sporazum u Washingtonu.

NN: Vi ste predsjednik Federacije BiH, šta će se dogoditi ukoliko ne bude usvojen Proračun?

ČAVARA: Teoretski, možemo razmišljati o tome da postoji mogućnost da se ne usvoji Proračun, iako ja želim vjerovati da će on biti usvojen. Postoji ustavna odredba koja nalaže predsjedniku Federacije BiH da raspusti oba doma Parlamenta Federacije BiH ukoliko ne usvoje Proračun do početka proračunske godine. U ovoj situaciji bi to značilo da Parlament Federacije BiH ne postoji do novih parlamentarnih izbora, što bi onda značilo da oni koji treba ostvarivati svoja prava kroz Proračun, to neće biti u mogućnosti. Normalno da je to teško, ali ukoliko se ustanovi da Parlament ne može funkcionirati i ukoliko će jedan narod nametati rješenja i ustavne promjene drugima, onda se ova "rogobatna stavka" u Ustavu FBiH treba provesti i nije toliko "teška" koliko je teška ova druga situacija. Dakle, ako će spriječiti daljnje sukobe i daljnju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati ovu odredbu Ustava i raspustiti Parlament Federacije BiH.

NN: Kako ocjenjujete višemjesečne najave SBB-a da će izaći iz vlasti i ponuditi ministarske pozicije? Hoćete li prihvatiti ostavke SBB-ovih ministara ako do toga dođe i šta raditi u tom slučaju?

ČAVARA: Što se tiče eventualnih ostavki ministara iz SBB-a, one do mene još uvijek nisu došle. Ukoliko dođu, razmotrit ću šta donose te ostavke. U određenom trenutku mogu odlučiti raspustiti Parlament, jer ne vidim alternativu da nađemo nove partnere tri-četiri mjeseca pred raspisivanje izbora.

NN: Međunarodna zajednica se aktivno uključila kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH. Šta će se dogoditi ukoliko ne dođe do izmjena?

ČAVARA: Svi smo stava kako treba osigurati legitimno predstavljanje naroda, onda kad to napišemo u zakonu, jednostavno se kaže: "Ne želimo prihvatiti rješenje koje će osigurati etničke podjele.", što je čista glupost. S druge strane, treba nam pomoć međunarodne zajednice, a ni uz njihovu pomoć ne možemo to riješiti. Rješenje za izmjene Izbornog zakona koje je predložio HNS prihvatile su sve hrvatske stranke. U načelu, sve je to usuglašeno i sa SDA, pa čak su neki dijelovi prijedlozi njihovog predsjednika. Međutim, zbog određenih političkih razloga to se odbilo i mislim da je taj prijedlog maksimum kompromisa koji se mogao napraviti. Želimo osigurati legitimno predstavljanje svih naroda.

NN: Kako komentirate ponovnu najavu Željka Komšića da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH?

ČAVARA: Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u odcjepljenje, a Hrvate u treći entitet. Imali smo osam godina situaciju da se Hrvat Željko Komšić lažno predstavljao kao Hrvat u tročlanom Predsjedništvu BiH i tom gospodinu nije dovoljno koliko je štete napravio BiH u odnosima naroda i povjerenju u institucije BiH, i sad opet. Ne mogu vjerovati da Željko Komšić toliko mrzi BiH da želi napraviti destrukciju odnosa i srušiti povjerenje u institucije i povjerenje među konstitutivnim narodima, a mislim da nas to vraća na ratne pozicije i to nije dobro. Moramo raditi na povjerenju i omogućiti svakom da bira svoje predstavnike.

NN: Prijete li Federaciji BiH prosvjedi najmnogobrojnije kategorije, umirovljenika, a zakon o Mirovinskom fondu još nije prošao u Parlamentu?

ČAVARA: Kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, što zakon nije usvojen jer nije prihvatio koeficijent od 14,05 koji su predložili izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Da je tad to prihvatio, sve bi bilo davno završeno, a sad je isti taj koeficijent prihvatio i uz to još neka nova rješenja, što opterećuje Mirovinski fond za još pedesetak milijuna KM.

NN: Hoće li Mostar i ove godine biti bez izbora?

ČAVARA: Mostar je zasjenila Federacija BiH i država. HNS BiH je nudio razna rješenja, pa čak i bjanko da se potpiše rješenje koje će vrijediti u gradu Mostaru i svim drugim općinama Federacije BiH. E, to je neprihvatljivo, da bude broj vijećnika srazmjeran broju glasača u toj izbornoj jedinici, pa se žele rješenja podjele grada na dvije općine. Bilo je raznih rješenja, ali SDA je inzistirala na kontroli teritorija i kretanja ljudi, a to je više općina, što je neprihvatljivo, jer time se vrši podjela Mostara.

Intervjui