Predsjednik FBiH sudjelovao u panel raspravi o temi: Islamofobija i ksenofobija u Europi 10. travnja. 2015.

U okviru tema postavljenih za zasjedanje 18. Euroazijskog ekonomskog summita u Istanbulu, jučer, 09. travnja 2015. godine, održana je i panel rasprava o temi: Islamofobija i ksenofobija u Europi.

U svom izlaganju, predsjednik FBiH Marinko Čavara naglasio je da izostanak odlučnije reakcije i jasnih osuda stravičnih zločina koje čine teroristi, u ime tzv. Islamske države, uzrokuje širenje pojava islamofobije u Europi, ali i u svijetu.

Znanstvenici na Zapadu islamofobiju povezuju i dovode u kontekst s rasizmom, no oblici političke islamofobije se temelje na poistovjećivanju islama i muslimana s njihovim radikalnim ideologijama odnosno pojedincima. No najčešće možemo govoriti o oblicima islamofobije gdje postoji:

Strah od islama kao suvremenoga političkog projekta kojim se u europskim područjima želi nametnuti oblike življenja i djelovanja prema islamskome (šerijatskom) pravu, tlačenju i gaženju prava žena i odbacivanju demokratskih vrijednosti.

Strah od političkoga islama kojim se u ostvarivanju političkih ciljeva koriste određene radikalne islamističke skupine poput, Al Qaide, Boko Harama, ili aktualne terorističke skupine čiji je cilj stvaranje tzv. Islamske države.

No pojavama islamofobije doprinosi i nepoznavanje islamske vjere i kulture, te osjećaj nadmoći zapadne civilizacije smatrajući da je civilizacijski suvremenija i da je potrebno bez ustezanja i u svrhu viših ideala zaštite te nadmoći, neprijateljski se odnositi prema islamu kao religiji.

Procesi globalnih zbivanja uvijek utječu i na donošenje političkih odluka, utječu na gospodarstva i društva diljem svijeta, a utjecaj i značaj religija, posebno islama, određuje karakter tih odluka, te mogu uvelike pomoći rješavanju sukoba.

Stoga, najgore od svega je da se u Europi islam počne doživljavati kao prijetnja, a da tako ne bude, odgovornost je na nama političarima da se svi ovi problemi, koji prijete budućnosti čovječanstva, izbjegnu, traženjem rješenja dijalogom koji vodi putem mira., istakao je predsjednik FBiH.

U svom obraćanju, predsjednik FBiH osvrnuo se i na ksenofobiju, koja nagriza stabilnost demokratskih društava i ima tendenciju rasta.

Za pojam opisa straha ili mržnje prema strancima ili općenito, prema ljudima drugačijim od samoga sebe kažemo da je ksenofobija.

Politologijska istraživanja pokazuju kako je najnoviji ksenofobijski udar usmjeren prema azilantima, a tek onda prema strancima općenito. Korijen mu je u socijalnoj krizi, porastu siromaštva i nezaposlenosti.

Dio Europljana se nalazi na egzistencijalnom minimumu. Dio nezadovoljstva, posebice u manjim gradovima očituje se u ksenofobijskom ponašanju. Stranci se osjećaju ugroženima i prisiljeni na povratak kućama. Ksenofobijski radikalizam ne lupa samo po glavama stranaca, već na azilantsku politiku radi izmjene ustavnih formulacija o pravu stjecanja azila.

Ove pojave u svijetu su zasigurno povod da se u političkim sustavima svjesno i odgovorno prepoznaju navedene opasnosti koje prijete budućnosti čovječanstva, te putem dijaloga s načelom ostvarivanja mira i uvažavanja različitosti, doći do rješenja koja ne ostavljaju prostora za povod novim sukobima i ratovima.

Potrebna je pozitivna akcija u cijelom svijetu, možemo reći sa obje strane odnosno svih strana nerazumijevanja i mržnje, intenzivnija i iskrenija akcija na boljem međusobnom upoznavanju religija i kultura, i zajedničkoj borbi protiv terorizma i svakog oblika nasilja i nametanja.

Nadam se da i ovaj skup ima barem mali udio u boljem međusobnom razumijevanju, uvažavanju i miroljubivoj suradnji za bolji svijet., zaključio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Sarajevo, 10. travnja 2015. godine