Predsjednik FBiH na 18. Euroazijskom ekonomskom summitu u Istanbulu 10. travnja. 2015.

Dana 08. travnja 2015. godine upriličeno je otvaranje 18. Euroazijskog ekonomskog summita u Istanbulu na kojem su sudjelovali visoki dužnosnici 40 država iz oblasti politike, ekonomije, nauke i medija.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara u svom uvodnom izlaganju istakao je dobre odnose između BiH i Turske koji traju stoljećima.

Čovječanstvo je u opasnoj zoni visoke tolerancije sukoba tamo negdje i pokušaja profitiranja od stvaranja sukoba i upravljanjima istima. Upravo su dijalog, komunikacija i kompromis jedina rješenja za napredak, prosperitet i razvoj, bilo pojedinca, društva, država i u konačnici čovječanstva.

BiH je zemlja u tranziciji, sa složenim ustrojem, složenim unutarnjim odnosima sa težnjom kretanja ka europskoj integraciji, ali i suradnji sa svim zemljama koje za to imaju interes.Želimo učiti od najboljih, imati otvoren dijalog prema svima i naći izlaz iz ekonomske krize koja ne posustaje. Tražimo saveznike i partnere i na istoku i zapadu, na sjeveru i jugu bez predrasuda.

Bosna i Hercegovina je na pragu stjecanja kandidatskog statusa za Europsku uniju. Sporazum o stabilizaciji i priključenju bi trebao biti zaključen 1.6.2015. To je osnovna vodilja, izvršne i zakonodavne vlasti u BiH i F BiH.

Uz glavne gospodarske i političke partnere koje imamo u zemljama EU-a, također gradimo i jačamo naše odnose i s drugim saveznicima i partnerima.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju stoljetnu povezanost kroz običaje, kulturu, jezik, ekonomiju te mnoge druge poveznice i držim da je Turska jedan od najvećih saveznika, a smatram da mogu reći i prijatelja Bosne i Hercegovine.

Kao što vam je poznato, zbog nesretnog rata koji je završio u Bosni i Hercegovini prije 20 godina, mnogi potencijali su danas neiskorišteni, tehnološki neadekvatni i zapušteni. Upravo su svi ovi uspavani potencijali ono što vam želim istaknuti kao najveće bogatstvo, koje uz marljive i radne ljude Bosna i Hercegovina ima za ponuditi.

Budući da bez rada i proizvodnje nema nove vrijednosti, bez nove vrijednosti nema prosperiteta. Veliki dio stanovništva BiH želi raditi, želi stvarati i zarađivati za svoju egzistenciju i svoje obitelji i razvijati svoju zemlju.

Vjerujemo da kroz neophodne reforme, koje nam predlaže Europska unija, i uz pomoć i suradnju svih država možemo pokrenuti BiH iz zastoja.

Nadamo se i da će i ovaj ekonomski forum Euroazijski summit biti poticaj za suradnju sa BiH i susret u BiH.

Suradnja, razmjena mišljenja i ideja, pomaganje i partnerstvo osnove su onoga što Marmara grupa već puna tri desetljeća zastupa, živi i provodi i na tome vam čestitam i zahvaljujem za vaš doprinos boljem svijetu. Kao što se ovdje susreće Europa i Azija u poveznici Turske države, našeg susreta uz pomoć Marmara grupe, neka sutra svatko od nas bude poveznica susreta biznisa u našim državama i suradnje naših država.¨, istakao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Sarajevo, 10. travnja 2015. god.