Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara nije zadovoljan stanjem u Federaciji 05. lipnja. 2017.

Tako se osjećaju građani, pa on, kao predsjednik, ne može biti zadovoljan, izjavio je Čavara danas novinarima u Sarajevu, zamoljen da prokomentira aktuelne prilike u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

 -  Stabilnim političkim stanjem, sigurnošću, moramo zaustaviti odlazak, a isto tako i jačanjem gospodarstva - rekao je predsjednik Federacije i naglasio neophodnost puta Bosne i Hercegovine ka evropskom i članstvu u NATO-u.

Dio odgovornosti za sadašnje loše stanje u FBiH on pripisuje trenutnoj vlasti, ali i dodaje „da moramo biti svjesni i onih tokova izvan Bosne i Hercegovine, izvan Federacije“.

 - S druge strane, na neki način smo taoci odnosa političkih stranaka i unutar njih, tako da ni parlamentarne većine ne funkcioniraju na način kako bismo mi svi željeli i jednostavno dolazimo u takvo stanje u kojem se reforme sporo provode, a tu je i ekonomska kriza, pa svakako ima mnogo nezadovoljstva jer mnogi ne mogu svojim radom imati radni odnos, zaraditi za obitelj i egzistenciju - rekao je također Čavara.

Povodom nedavnog formiranja Hrvatske stranke BiH, rekao je da to nije nova već stara stranka koja je promijenila ime (iz Hrvatskog narodnog saveza), kao i da ne vjeruje da će ona ostvariti značajan rezultat na predstojećim izborima u BiH.

 - Mnogi se, očito, pripremaju za predizbornu kampanju - rekao je također predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine povodom nedavnog izbornog sabora Hrvatskog narodnog saveza, održanog u Vitezu, kada je taj politički subjekt promijenio ime u Hrvatska stranka BiH.