Deset godina notarske službe u FBiH znači da imamo mladu organizaciju u kojoj su istinski stručnjaci 12. svibnja. 2017.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara nazočio je danas svečanom obilježavanju 10. obljetnice notarske službe u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovom je prigodom predsjednik Notarske komore Federacije BiH, Adem Jakupović kazao da se notarijat u BiH razvijao u skladu s Ustavom, a uz potporu i po uzoru na notarijat u SR Njemačkoj, te da je latinski tip notarijata prisutan je u 21 zemlji članici Europske unije. „BiH kroz proces pravnih reformi transformira svoj pravni sustav da bi bio suvremen, a notar je u suvremenim pravnim sustavima nositelj javne službe kojemu je prenesena državna vlast.“ istaknuo je u svom obraćanju.

Predstavnik jedne od institucija koja je dala veliki doprinos uvođenju i razvoju notarijata u Federaciji BiH, federalni ministar pravde Mato Jozić u svom je obraćanju poručio da se zajedničkim snagama neće dozvoliti urušavanje notarijata. "Tražit ćemo najbolja rješenja unutar Ustava i zakona. Naša suradnja pokazuje da kada imamo zajednički cilj, možemo uspjeti u ovoj državi." poručio je.

Ovom je prigodom predstavljena i monografija izdata u povodu ovog jubileja, 10. obljetnice notarske službe u Federaciji BiH. Predsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH, Anica Nakić kazala je kako ova publikacija pokazuje sve procese kroz koje je Notarska komora Federacije BiH prošla u ovih deset godina rada, te su se osvrnuli na sve one koji su pomogli u uvođenju i razvoju notarske službe.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u svom je obraćanju čestitao svim članicama i članovima Notarske komore Federacije BiH 10. godina uspješne službe.

„Naša je obveza bez obzira koju dužnost obnašali, napraviti što bolji sustav koji će omogućiti provođenje Ustava i zakona, a omogućiti pravednost svima. Suočeni ste s tim da morate brinuti o funkcioniranju sustava, a Notarska komora, Odvjetnička komora i sve druge organizacije sa svim dužnosnicima koji obnašaju dužnosti na svim razinama vlasti, imamo obvezu izbalansirati odnose i na najbolji mogući način učiniti sustav uspješnim.

Ovih 10 godina notarske službe pokazuje da je ovo jedna od pozitivnih i jedna od najuspješnijih reformi u zemlji. Imamo mladu organizaciju, a rezultati su pokazali da itekako znaju raditi svoj posao, na tom im posebno čestitam i očekujem da će doprinijeti da zajedno što bolje izbalansiramo sustav u Federaciji BiH i BiH, da omogućimo funkcioniranje države i ostvarivanje pravde za svakog građanina.“ poručio je Predsjednik Federacije BiH.

Notarska komora Federacije Bosne i Hercegovine osnovana je s ciljem rasterećenja sudskih procesa i ostvarivanja brzine, ekonomičnosti i pravne sigurnosti građana, a nakon desetogodišnjeg djelovanja notarske profesije u Bosni i Hercegovini ističu se pozitivni efekti latinskog notarijata u Federaciji BiH i BiH.