Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara na otvorenju 20. Međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2017. 04. travnja. 2017.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je danas svečanom otvorenju 20. Međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2017.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak u svom je obraćanju poručila da je ovogodišnji sajam svečanost na kojoj se šalju poruke ohrabrenja ljudima u regiji za suradnju i bolji život, što nam može omogućiti samo jačanje gospodarskih veza.

Prigodnim govorima obratili su se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske – zemlje partnera ovogodišnjeg Mostarskog sajma, Andrej Plenković proglasio je sajam otvorenim uz riječi da BiH ima prijatelje, ističući kako mu je temeljna zadaća da BiH uhvati priključak za Europskom unijom

U prigodi otvorenja Mostarskog sajma predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da ovaj sajam okuplja veliki broj gospodarstvenika iz cijele regije koji iznova i već 20.-ti put dolaze na ovaj sajam, prezentiraju ideje i stvaraju mogućnosti za suradnju i napredak gospodarstva u čitavoj regiji.

„Vjerujem da će uz ovu potporu političkih snaga sve zemlje u regiji surađivati bolje. Sinoćnja neformalna večera će dati značajan doprinos, razgovaralo se otvoreno o mnogim temama, opušteno, ali se otvoreno razgovaralo i o problemima koje trebamo rješavati i doprinijeti stabilizaciji odnosa među svim susjednim zemljama.“ poručio je Predsjednik Federacije BiH.

Nakon otvorenja Sajma, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uz mnogobrojna politička, diplomatska i gospodarska izaslanstva, obišao je sajamski izložbeni prostor.

Na ovogodišnjem sajmu čiji je izložbeni prostor postavljen na oko 30 000 četvornih metara, predstavlja se 800 izlagača iz 30 zemalja. Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije po kojima Mostarski sajam odavno poznat: Međunarodna konferencija“Jedan pojas – jedan put“ inicijative 16+1 koju čine NR Kina i 16 zemalja jugoistočne Europe, koja je organizirana u suradnju s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Pored ove konferencije, najavljena je i konferencija „Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi“ na kojoj će biti predstavljena južna trasa koridora V.c i njezin značaj za regiju, te konferencija o korištenju IPA fondova i prekogranične suradnje.