Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara o Rezoluciji o osudi inicijativa za federalizacijom države 21. ožujka. 2017.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dao je izjavu o Rezoluciji o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta koja je na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrana danas.

Na pitanje novinara kakav je stav predsjednika Federacije BiH o ovoj Rezoluciji, rekao je:

„Stav o predloženoj Rezoluciji je jasan. Apsolutno je nepotrebno u ovim vremenima, u kojima trebamo raditi na reformama koje će nam omogućiti europski put, vraćati se raspravama na temu za koje mi se čine da ćemo se vratiti na to u kojem je žbunu čučao, u koga gledao preko nišana. Mislim da će nas to samo vratiti nazad, bavit ćemo se prošlošću, a zaboravit ćemo da živimo u sadašnjosti i da živimo za budućnost. Prvenstveno trebamo raditi na reformama koje će omogućiti da se svi u ovoj državi, svaki narod, svaki građanin, dobro osjeća. Ne vjerujem da bi građani dobro osjećali da su vidjeli ove istupe nakon govora gosp. Joze Bagarića.

Cilj i ovog parlamenta i svih političkih stranaka ne treba biti političarenje, već kako će svi građani bolje živjeti. Od ove rezolucije nikom neće biti bolje, ona nema nikakvog smisla, pogotovo nema smisla u onome ozračju u kojem se vodi rasprava i dok se prebrojava tko je kome više kriv. Rat je bio, svi smo stradali, na sve strane je bilo svega, time treba da se bave institucije, a parlamentarci nisu suci ni tužitelji i treba da se bave reformama koje će omogućiti bolji život u Federaciji i napredak Federacije BiH.“

Na pitanje novinara je li moguće sada, nakon ovoga, nastaviti obnašati vlast, Predsjednik Federacije BiH je rekao da je apsurdno da zbog revizije presude na državnoj razini imamo zastoj u radu Parlamenta BiH i Predsjedništva BiH. Sada i u Federaciji BiH netko pokušava napraviti isto. Ova situacija ne znači ništa bolje za život svakog čovjeka, a može potaknuti ljude da odu iz ove države.