Obilježavanje 23. obljetnice stradanja Hrvata na Križančevom Selu u Vitezu 22. prosinca. 2016.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara nazočio je danas obilježavanju 23. obljetnice pogibije 64 Hrvata na Križančevom Selu u Vitezu.

Koncelebriranu svetu misu zadušnicu za sve poginule na Križančevu Selu, u crkvi sv. Leopolda Mandića uz gučogorskog gvardijana fra Dragu Pranješa i još pet svećenika, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka koji je u svojoj propovijedi poručio da život ide naprijed i da zato trebamo biti ljudi koji će gledati naprijed, sijati povjerenje, poštovanje, suživot i praštanje.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je komemorativnom sjednicom za poginule hrvatske vojnike i civile u OŠ Dubravica, nakon čega je uslijedio mimohod kroz Križančevo Selo do spomen obilježja na kojem je položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

Na Križančevom Selu 22. prosinca 1993. Godine ubijena su 64 vojnika i civila, 30 vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulica nakon čega im se gubi svaki trag. Pod pritiskom obitelji i snaga UNPROFOR-a, 39 dana nakon zarobljavanja, predana su tijela zarobljenih na kojima su bili vidljivi tragovi mučenja. Za ovaj zločin nikada nisu podizane optužnice niti je netko od odgovornih odgovarao pred sudom.

Predsjednik Federacije BiH kazao je kako je ovo okupljanje da bismo odali počast svima koji su izgubili život u vojnoj akciji koja nije imala smisla. Ubijene su 64 osobe, a za taj zločin nitko nije procesuiran niti su počinitelji kažnjeni, a to je ono što najviše pogađa obitelji poginulih. "Za svaki zločin netko mora odgovarati i izvršitelj i nalogodavac, ali moramo učiniti sve da se nikada nigdje ne ponovi nešto slično." kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.