Intervju za Slobodnu Dalmaciju: Orašjem skreću pažnju sa sarajevskih likvidacija 07. studenog. 2016.

S Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH, razgovarali smo o slučaju uhićenja desetorice pripadnika HV-a i HVO-a u Posavini, kao i odjecima prošlotjednog svjedočenja u Prištini predsjednika jedne od najjačih bošnjačkih stranaka, Fahrudina Radončića (SBB), gdje je na suđenju mafijaškom bossu Naseru Keljmendiju vlasti u Sarajevu, na čelu sa svojim koalicijskim partnerom Bakirom Izetbegovićem, šokirao optužbama da iza čitavog niza političkih ubojstava stoji - muslimanska državna mafija.

- Je li slučaj Orašje bio tempiran za posjet premijera Plenkovića BiH?

- Možda bi bilo neozbiljno tvrditi da je to tako, ali slučaj je dosta ranije obrađivan i određen je baš taj tajming da se odradi uhićenje. S druge strane, da se 21 godinu nakon završetka rata još uvijek istražuju ratni zločini, da ih se do danas nije obradilo i da se pritvore oni koji su stalno boravili tu i još obnašali visoke dužnosti u HV-u, HVO-u i obavještajnim službama BiH, svakako ne vodi smirivanju situacije, već se unosi nepovjerenje među konstitutivne narode. Došlo se do toga da se oni koji su u ratu bili na jednoj strani obračunavaju s onima s druge strane. Mislim da bi to konačno trebalo završiti, usuglasiti popise između svih država na području bivše SFRJ i dovesti do kraja procesuiranje. Nema smisla da opet iz godine u godinu imamo ovakva privođenja, zastrašivanja, sijanje neizvjesnosti za sve ljude koji su sudjelovali u ratu.

Dominiraju Bošnjaci

- Stoje li Banja Luka ili Sarajevo iza odluke o vremenu uhićenja?

- Ona je formalno donesena u Sarajevu. Teško je znati sve informacije, ja ih nemam, ali službenu odluku o uhićenju donosi Sud BiH na temelju prijedloga Službe za istragu i zaštitu.

- Poznato je kako je Sud BiH pod snažnim bošnjačkim utjecajem, znači više Sarajeva nego Banje Luke...

- Da. Državni je sud po svom sastavu, brojčano dominantno bošnjački. Oni bi trebali raditi u skladu s ustavom i zakonom, ali ono što izjavljuje predsjednica suda i ranije sada suspendirani glavni tužitelj o radu tih institucija, sve nas upućuje na jednu zabrinutost u razmišljanju da one funkcioniraju po slovu zakona i ustava. To otvara prostora za razna nagađanja. Postoje u BiH i oni koji žele ostvariti svoje ratne ciljeve kroz mirnodopske metode koje se provode na ovakav i sličan način.

- U samoj istrazi za slučaj Orašje navodilo se 28 imena, među kojima i ona bošnjačka. Međutim, niti jedan Bošnjak nije uhićen. Je li za vas to čudno?

- To je očigledno. Ako se istražuje određeni ratni zločin i obuhvati se 28 imena, onda je interesantno zašto se stalo baš na tih 10. Otvara se mogućnost da oni sa slobode mogu utjecati na svjedoke, a što je razlog za određenje pritvora uhićenima.

- U jednom TV razgovoru niste isključili mogućnost da je ovo sve tempirano kako bi se prebacila pozornost sa svjedočenja Fahrudina Radončića i njegovih tvrdnji da muslimanska državna mafija stoji iza čitavog niza političkih likvidacija u BiH.

- To je isto očigledno. Sve anomalije koje smo spomenuli i koje se vrte u javnosti ukazuju da postoji mogućnost da je nešto drugo cilj ili jedan od ciljeva, te da se možda želi skrenuti pozornost s drugih situacija kakva je ovo svjedočenje. Postoje indicije o strašnim događanjima u Sarajevu za vrijeme i poslije rata. Nekim centrima moći ne odgovara da se time previše bavi. Imali smo nerede i na dan izbora u Stocu, pa događanja tzv. nezadovoljnih građana 2014. godine, gdje je cilj bio ukidanje županija. Nitko od tih koji su zapalili zastavu BiH, zgradu Predsjedništva i nekoliko sjedišta županija nije odgovarao. To u najmanju ruku upućuje na inertan rad pravosuđa, a evo prošle su dvije i pol godine.

Agresija i zločin

- Hoće li isto završiti i s Radončićevim optužbama?

- Teško je predvidjeti kako će nešto završiti, ali je očito da između Izetbegovića i Radončića postoje problemi koje je nemoguće nadići i pomalo isplivavaju na površinu. Ipak se nadam da neće previše eskalirati, jer bi bilo vrlo teško uspostaviti novu vlast na razini Federacije s nekom drugom strankom. Otvorila bi se realna mogućnost blokade vlasti i prostor destruktivnim idejama s pravljenjem nereda.

- Hrvatska je u strahu od slučaja Mrkonjić Grad i podizanja optužnice protiv čitavog niza časnika HV-a, ratnih ikona i sl. Je li to sljedeći slučaj, po vašim saznanjima?

- U svoj ovoj situaciji punoj negativnosti pozitivno je to što su najviši dužnosnici i institucije RH napokon uvidjeli veliki problem s ovakvim načinom bavljenja ratnim zločinima, tj. da oni koji su vršili agresiju procesuiraju one koji su se branili. Ono što se dogodilo u Orašju može se lako ponoviti za sva ostala područja u BiH.