Govor predsjednika Federacije BiH na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 21. obljetnice oslobođenja Jajca 16. rujna. 2016.

U svom govoru predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je riječi ohrabrenja braniteljima i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obiteljima poginulih, stanovnicima jajačkog kraja:

"Duboko se poklanjam svakom poginulom branitelju i osloboditelju.

Poštovani članovi obitelji poginulih, branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dužnosnici na svim razinama vlasti, uvažene dame i gospodo, sve vas  srdačno pozdravljam u ime Hrvatskog Narodnog Sabora Bosne i Hercegovine, predsjednika Dragana Čovića i osobno.

Čestitam vam dan oslobođenja grada Jajca, jajačkog i pougarskog kraja.

Naša obveza danas je sačuvati od zaborava poginule branitelje.

Mi moramo obraniti istinu o Domovinskom ratu i zaštititi dostojanstvo branitelja. Trebamo im neumorno zahvaljivati za slobodu ovog grada, ovoga kraja i hrvatskog naroda.
Naše pobjede slavimo ponosno, a posebno ovu pobjedu oslobođenja u koju su utkane žrtve Hrvata iz BiH i Hrvata iz Republike Hrvatske.

U nju su utkani napori svih snaga hrvatskog naroda i ni jedan pojedinac je nema pravo svojatati jer ovo je pobjeda hrvatskog naroda.
Ovdje se na simboličan način, zajedničkom borbom i našim žrtvama, najjače uvezuju Hrvati iz BiH i RH. Kako smo bili zajedno slavnih dana, oslobođeni ljudskih slabosti posvećeni cilju slobode i dostojanstvenog života, oružjem smo izborili slobodu. Ne smijemo zaboraviti da je moramo zajednički braniti svim sredstvima, kako je ne bismo izgubili.

Budimo dostojanstveni baštinici naših slavnih pobjeda, neka nam one budu izvorište snage, vjerodostojnosti i ustrajnosti za očuvanje slobode i borbe za ravnopravnost.

Slobodu smo izvojevali, a ravnopravnost kao konstitutivnom narodu, ali i kao pojedincu gdje god mogu negiraju nam.

U nepravednom ustroju države posebno u entitetima Hrvati ne mogu upravljati svojom sudbinom i o njoj odlučivati. To stanje je neprihvatljivo.
Zato zbijamo političke snage kroz Hrvatski Narodni Sabor kako bismo izgradili potpuno zajedništvo u izgradnji ravnopravnosti naroda i uvjeta za bolji život svih u BiH.
Naše jasno i čvrsto opredjeljenje je bolja država pravedno uređena, temeljena na pravdi i jednakosti konstitutivnih naroda u upravljanju državom i svojom budućnošću, kao i jednakost svakog pojedinca sa drugima u ostvarivanju svojih prava.

Ne smijemo se umoriti, obeshrabriti i ne vjerovati u pobjedu pravde i istine, bez obzira koliko podmetanja laži bilo. Ne treba nam  defetizam koji nam nude niti zablude koje nam nameću.

Svjesni smo danas da bitke za slobodu ne prestaju i da se vode na različite načine, to ne smijemo zaboraviti i postati naivni.
Najgore je kada pojedinci prihvate laž da smo sami sebi krivi za sve loše, da su naši predstavnici izdajnici ili korumpirani i još misle da su pametni pa su to shvatili, a drugi nisu.

      
Često mnogi vjeruju, puno lakše, u loše vijesti nego u dobre.

Stanje u čitavom svijetu nije dobro zbog mnogih ratova, napetosti u odnosima velikih sila, terorizma, pokrenutih migracija, ekonomske krize koja sporo prolazi, meteoroloških naglih promjena, složenih odnosa u regiji, turbulentnih političkih odnosa unutar BiH.

                                  
Ove spoznaje nam trebaju biti povod za veću ujedinjenost i predanost da u ovoj prelijepoj zemlji organiziramo život po mjeri svakog naroda i za sve ugodan.
Samo ovdje sija naše sunce, samo ovdje hrana ima okus domaćeg i nigdje nema ljepšeg kraja u kojem ćemo se bolje osjećati. Zato ovu ljepotu nemamo pravo drugima prepustiti samo zato što smo se umorili ili smo nečim nezadovoljni.

Ovdje je naš dom i tu trebamo graditi bolju budućnost sudjelujući aktivno i jedinstveno u svim procesima, a posebno u izbornim na temelju kojih se određuje tko će i kako upravljati općinom.

Svi trebamo iskoristiti pravo glasovanja i izabrati svoje predstavnike jer se pokazalo kako nam je kada nam ih drugi izaberu. Svaka promjena dolazi djelovanjem, zbog toga vas pozivam, budite aktivni sudionici društveno pozitivnih procesa, a posebno izbornog procesa koji je pred nama.

Ovom gradu smo donijeli slobodu i imamo pravo i upravljati ovim gradom i donijeti napredak za sve.

Kako bi vratili nadu u razmišljanje svih stanovnika, a posebno mladih ne trebamo žaliti energije ni truda.

U tome vas ohrabrujem i zahvaljujem vam, sa željom za uspjeh svih nas."