Govor predsjednika Federacije BiH na Svečanoj akademiji povodom otvorenja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." 27. lipnja. 2016.

U svom govoru predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je mladima i organizatorima riječi ohrabrenja i zahvale:

U ovom lijepom okruženju svečanosti i naše bliskosti, a povodom otvorenja nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koje osjećamo i koje jeste mjesto susreta, duhovnosti i obrazovanja mladih, prvenstveno zahvaljujem svima vama koji ste doprinijeli, od ideje do realizacije ovog važnog i velikog projekta, da danas možemo biti ovdje na svečanom otvorenju zgrade Nadbiskupijskog centra za pastoral mladihIvan Pavao II.

Ovom prigodom čestitam ravnatelju Centra prof.dr. šimi Maršiću na uspješnoj realizaciji projekta kojim je mladima omogućen i prostor za druženje, zajednički rad i usavršavanje određenih vještina i sposobnosti, a preko Vas ravnatelju zahvaljujem i svim donatorima.

Otvorenje ovog centra pokazatelj je dobre ideje i brige nadbiskupije za mlade i ulaganje u bolju budućnost za mlade, a samim tim i za sve nas. Jer logično je, kako mi izgradimo mlade danas, odnosno koliko im omogućimo da nauče i da izgrade u sebi društvenu odgovornost u svakom zanimanju tako će sutra moći preuzeti sav teret upravljanja svim društvenim procesima na svoja leđa.

Svi znamo da postojeći sustav obrazovanja nije savršen i da je otvaranje ove zgrade njegova nadogradnja i veliki je iskorak za Nadbiskupijski centar, mjesto gdje će mladi imati mogućnost odgoja i rasta u vjeri, edukacije, savjetovanja, druženja, realizacije kulturnih događaja, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih i njihovog obrazovanja.

Činom otvaranja zgrade centra otvaramo i novu stranicu poglavlja ukupno našeg odnosa i ulaganja u mlade i budućnost. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II je mjesto koje mladima pomaže u njihovom rastu i razvoju na način da kroz preuzimanje zadataka i sudjelovanje u njima preuzimaju odgovornost, susreću se s drugima, umrežavaju i kristaliziraju svoju poziciju i viziju u društvu. Mladi kroz zajedničke projekte stječu iskustvo da sa svojim snovima, strahovima, brigama, željama i vizijama nisu sami. Ova vrijedna zajednička iskustva daju im snagu i priliku da pokažu javnosti da je mladež miroljubiva i društveno odgovorna jer zajedničkim snagama mladi ljudi prevazilaze predrasude o različitim vjerskim i nacionalnim pripadnostima, razvijaju prijateljstva, podupiru pomirenje i mir u zemlji, za zemlju i zajednicu u kojoj se razlike rijetko shvaćaju kao kvalitete i šanse. Samo sa ovim vrijednostima naša zemlja ima dobru budućnost.
Svi mi imamo obvezu pomoći mladima i pojedinačno i svi zajedno s mnogo ljubavi i razumijevanja kako bi mladima omogućili sigurnu budućnost u domovini, kako bi oni izravno doprinosili izgradnji i rastu zemlje.
Ova zgrada predstavlja projekt koji doprinosi izgradnji opće društvene i moralne svijesti mladih, pomažući im tako da budu aktivni sudionici društvenog života i razvoja.

Na temelju onog što sam vidio do sada u ovoj zgradi, informacija o radu centra uvjeren sam da će ova zgrada-prostor Centra sa svim svojim sadržajima omogućiti ostvarenje svih ciljeva centra na dobrobit svakog pojedinca i društva u cjelini.
Ovaj Centar u ovoj novoizgrađenoj zgradi sa velikim kapacitetom i bogatim sadržajem pridonijet će stvaranju bolje budućnosti i boljih uvjeta za naše mlade ljude te im pružiti potporu na tom putu odrastanja, sazrijevanja i dolaska do istine života i životnih spoznaja.

Svim nazočnim želim mnogo uspjeha u životu, u zdravlju i radosti života, a posebno djelatnicima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II i svim mladima.