Predsjednik Federacije BiH: Usprkos određenim opstrukcijama ova vlast će provesti sve reformske obveze 03. ožujka. 2016.

Zahtjevi za ocjenu ustavnosti, poput zadnjeg koji je dopredsjednik Milan Dunović uputio zbog nacionalnog sastava Vlade prije njezine popune kadrovima Saveza za bolju budućnost (SBB), imaju jasan politički cilj. Nije cilj takvog djelovanja zaštita ustavnosti i zakonitosti, već nastojanje da se pokaže kako postojeća vlast nije dobra. Koliko je dobra oporba vidi se po tome što je DF namjerno stvarao neustavno stanje u Vladi inzistirajući na razrješenju svojih ministara u trenutku kada su znali da ne postoji politički dogovor o njihovoj zamjeni. Jasno je što je cilj ovakvog ponašanja, ali vjerujem da je postojeća parlamentarna većina stabilna i da ćemo, usprkos tome što oporba sudjeluje u vlasti i raspolaže određenim polugama kojima može zaustaviti ili usporiti određene odluke, uspjeti provoditi sve ono što nalaže i europski put i Reformska agenda, istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u izjavi za Fenu.

Predsjednik Federacije BiH upozorava da institucije vlasti u BiH praktično funkcioniraju na dva međunarodna mirovna ugovora i da je i Ustav FBiH koji iz njih proizlazi nedovoljno definiran.

Osim toga, imali smo i niz intervencija od visokog predstavnika, poput one o načinu popunjavanja Doma naroda, što samo po sebi stvara dodatne probleme. S druge strane, činjenica da na poziciji dopredsjednika Federacije imamo nekoga iz oporbe, dovodi nas u poziciju da se traži preispitivanje svega i takvih poteza će biti i ubuduće sasvim sigurno. Međutim, zbog niza nedostataka državnog i federalnog ustava, mnogo je kontradiktornosti koje se mogu problematizirati. Pozivam sve koji sudjeluju u tom procesu da pokažu što veću odgovornost za funkcioniranje i Federacije i države BiH., kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.