Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dao izjavu za dnevne novine „Dnevni avaz“ 01. veljače. 2016.

Koalicija SDA, SBB-a i HDZ-a BiH, koja je već dala konkretne rezultate, nema realnu alternativu i nadam se da će ona, u interesu Federacije BiH i države, nastaviti raditi kao i do sada, odnosno, da određeni centri, ma koliko se trudili, neće moći poremetiti odnose između ovih partnera., izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za dnevne novine Dnevni avaz.

Činjenica je da neke grupe ili pojedinci, kad god se kreira određena kriza, crpe korist iz takve jedne situacije. To zabrinjava, pogotovo kada dobiju prostor ili mogućnost da utječu na situaciju u Federaciji BiH. Također, bez obzira na to koliko Sud i Tužiteljstvo BiH govorili da nisu dio političkog procesa, na neki način su se, htjeli to ili ne, upleli u takve odnose samim načinom svog rada., kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Istaknuo je da se nalazimo u stanju u kojem trebamo napraviti pozitivne iskorake, ali nam se stalno događaju neki problemi ili ih netko projektira, te da je sada na odgovornim ljudima da djeluju k smirivanju stanja i stabilizaciji odnosa.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prokomentirao je i istupe predsjednika DF-a i SDP-a Željka Komšića i Nermina Nikšića u vezi s novonastalom situacijom.

Obojica predsjednika su djelovala zajedno u okviru SDP-a do prije godinu dvije, zajedno su formirali neustavnu i nezakonitu vlast u Federaciji BiH, pa je licemjerno da se oni pozivaju na Ustav i zakonitost. S druge strane, imali su četiri godine, a za to vrijeme su Federaciju BiH vratili godine unazad. To svi građani dobro znaju. Znaju koliko su lošije živjeli nakon što su oni bili preuzeli vlast. Nedopustivo je i neprihvatljivo, a znaju kakva je situacija ne samo u BiH, već i u regionu, da u ovakvim okolnostima nastoje profitirati, da stvaraju veći nered i anarhiju pozivajući se na neke vanredne izbore. Izbori su bili prije nešto više od godinu dana i oni su dobili broj glasova koliko su dobili. Ne trebaju, zaista, bacati floskule u javnosti kako će podržati reforme, a kada dođu reformski zakoni, oni su redovito protiv njih. , istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.