Komemoracija poginulim rudarima u Kaknju 15. listopada. 2015.

Dana 15. listopada2015. godine u Domu kulture u Kaknju, održana je komemoracija stradalim rudarima u nesreći koja se dogodila u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj.
Predsjednik FBiH obratio se prigodnim govorom obiteljima i prijateljima stradalih rudara.
Poštovane obitelji Muhameda Sarača, Mije Stojčića, Nermina Mušije, Sejada Gađuna, rodbino, radne kolege, ožalošćeni, u ime Federacije BiH izražavam vam iskrenu sućut.
Bol koju osjećate želim podijeliti s vama, kao i svi ovdje nazočni, kao i cijela Federacija BiH koja danas tuguje i cijela Bosna i Hercegovina. Ma koliko se trudili svi mi zajedno, znam da je za vas vrijeme stalo, stale su transportne trake u rudnicima, utihnuli su zvukovi metala od kamen, kao da ptice ne lete iznad kakanjske doline i okolnih brda, kao da kiša ne pada, kao da otvaram usta i ne govorim i riječi sporo dolaze do vas kao da ih netko drugi izgovara.Želite vjerovati da ovo nije stvarnost, da je ovo samo ružan san ili tužni film u kojem statiramo.
Ne želimo vjerovati da oni koji su teškim radom rudara, radeći pošteno, dajući sebe za vas, za druge, nisu više s nama. U okviru ljudske spoznaje kažemo da to nije pravedno.
Kao što nije pravedno da društvo ne primjećuje žive ljudske veličine koje žive običnim životom s odgovornošću i ljubavi prema svojoj obitelji i zajednici.
I tu odgovornost za vas, za vaš normalan život, moraju preuzeti institucije i društvena zajednica.
Ljubav koja vas je vezala, koju ste međusobno darovali ostaje da vas vječno spaja. Imali ste privilegiju biti im bliži nego mi ostali, u životu koji nosi radost i tugu.
Na rastanku sa onima koji odlaze, odlazi i dio naših života.
Zato osjećamo prazninu koju ne mogu ispuniti sve riječi svijeta. Jedino radost što ste bili važan dio njihovih života i sjećanje na lijepe trenutke zajedničkog života može smanjiti dubinu bola.
Naš ljudski susret sa smrću susret je s nepoznatim i samo nam naša vjera daje odgovore.
Znamo koliko je kratak svaki život u odnosu na vječnost postojanja i da je utjeha jedino Božja nagrada i Božja pravda.
I s vjerom ljudski je da smo danas tužni i tugujemo.
Imamo razloga biti i ponosni na ljudske veličine od kojih nas smrt rastavi.
Želim da vam dragi Bog podari utjehu, a pokojnima ostvari želje njihove vjere u vječnosti., istaknuo je u prigodnom govoru predsjednik FBiH Marinko Čavara.