Predsjednik FBiH nazočio komemoraciji i ukopu 136 srebreničkih žrtava u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice 11. srpnja. 2015.

U povodu obilježavanja 20. obljetnice stravičnog zločina nad Srebreničanima, danas je održana komemoracija i ukop 136 srebreničkih žrtava u Memorijalnom centru Potočari.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara svojom nazočnošću na komemoraciji i ukopu odao je počast srebreničkim žrtvama.

Pri samom dolasku, predsjednik FBiH pozdravio se s načelnikom općine Sreberenica Ćamilom Durakovićem i predstavnicama Udruženja žrtava.

Nakon dolaska u Memorijalni centar, razgledanja Izložbe Srebrenica Potočari 1995.-2015. , upisivanja u Knjigu žalosti i intoniranja himne Bosne i Hercegovine, uslijedila je komemoracija srebreničkim žrtvama, na kojoj su se obratili:

Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica,

Serge Brammertz, glavni tužilac ICTY,

Theodore Meron, predsjednik ICTY,

Akbar Torkan, specijalni izaslanik predsjednika IR Iran,

Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN,

Bert Koenderf , ministar vanjskih poslova Nizozemske,

Nj.K.V. kraljica Noor, ICMP,

Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a ,

Ahmet Davutoglu, premijer Republike Turske,

Laura Boldrini, predsjedavajuća Zastupničkog parlamenta Republike Italije,

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske,

Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije,

Dragan Čović , član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i

Advija Ibrahimović, predstavnica žrtava u Srebrenici

Život i suživot idu ruku pod ruku u BiH. Pitam vas majke: Da li smo kroz ovih 20 godina učinili išta za vas da vas smijemo zamoliti za oprost? Možemo li vas zamoliti da nad sjenama vaših najmilijih gradimo obrise bolje budućnosti? Srebrenica ne smije biti simbol smrti. Odavde mora otići poruka da mir nema cijenu. Ne dopustimo bilo kome da na svetosti ovih žrtava gradi nove sukobe, kazao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović.

Nakon završetka komemoracije, upriličen je odlazak do groblja Potočari, gdje je predsjednik FBiH odao počast žrtvama polaganjem cvijeta na postament i obilaskom Zida sa imenima srebreničkih žrtava.

Zatim je uslijedio ukop 136 žrtava u Memorijalnom centru Potočari, koje su mučki ubijene u srpnju 1995. godine i čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od masovnih grobnica.