Predsjednik FBiH nazočio CIOFF Festivalu „Dani kosidbe – Kupres BiH 2015“ 03. srpnja. 2015.

Tradicionalna manifestacija Dani kosidbe Kupres BiH 2015, ove se godine održava od 1. do 5. srpnja u Kupresu, Sarajevu i Međugorju.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara, kao pokrovitelj, nazočio je današnjem programu Festivala u općini Kupres.

Međunarodni simpozij CIOFF Festivala održan je danas u općinskoj vijećnici Kupres, na temu: CIOFF Festival, svjetski doprinos očuvanju kulturnog nasljeđa. Predsjednik BiH pozdravio je nazočne i zahvalio se na zalaganju za očuvanje kulturnog nasljeđa i vrijednosti.

Nakon Simpozijuma, uslijedila je Izložba gostujućih zemalja i domaćih društava u hrvatskom domu Kupres. Po završetku izložbe, predsjednik FBiH nazočio je prezentaciji dječjih igara u Bosni i Hercegovini.

Nakon izložbe, uslijedio je Svečani mimohod izvođača ulicama općine Kupres.

Svečano otvorenje Festivala bit će upriličeno večeras u 20.00 sati u Koncertnoj dvorani Hrvatskog doma Kupres.

CIOFF Međunarodni festival Dani kosidbe Kupres BiH 2015 jedan je od najznačajnijih kulturnih projekata u BiH, iz oblasti nematerijalne kulturne baštine, koji za cilj ima zaštitu i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u BiH.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u jedinstvenoj kupreškoj tradiciji natjecanja kosaca i u drugim kulturološkim vještinama, zanatima i tradicijskim umjetnostima, vezanim za etnografiju kupreškog kraja.