Predsjednik FBiH pozdravio nazočne na konferenciji Međunarodne istraživačke mreže zviždača 18. lipnja. 2015.

Predsjednik FBiH nazočio je konferenciji Međunarodne istraživačke mreže zviždača, u organizaciji Udruženja zviždača Middlesex univerziteta i Regionalne antikoruptivne inicijative.

Konferenciji nazoče izaslanici iz 20 različitih zemalja koji će upoznati nazočne sa iskustvom svoje zemlje u borbi protiv korupcije i kriminala, te zaštiti zviždača. Organizacijsko ohrabrivanje zviždača, metodologija zaštite zviždača, reforme u zaštiti zviždača i rizici i nagrade međunarodnih mreža zviždača samo su neke od tema kojih će se dotaći mnogobrojni izlagači.

U svom obraćanju, predsjednik FBiH je istakao da, unatoč usvajanju Zakona o prijaviteljima korupcije BiH, stvarno stanje nije na razini na kojoj možemo biti zadovoljni.

BiH je jako složen sustav sa složenim političkim i institucionalnim odnosima koji teško funkcionira. Zabrinjavajuća je činjenica da imamo formalno neovisno pravosuđe koje, u suštini, nije neovisno. Također, imamo i formalno neovisan RTV sustav, ali, stvarno stanje nije takvo . To su samo neki od mnogobrojnih primjera, što je vrlo zabrinjavajuće. Nažalost, puno je problema po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije, pogotovo u državnim institucijama.

Nadam se da će Vaš rad i aktivnosti koje vodite na zaštiti zviždača, odnosno prijavitelja korupcije i kriminala, biti uspješan i pridonijeti suzbijanju korupcije i kriminala. Nadam se da ćete svoja znanja i iskustva podijeliti s nama i time nam pomoći u zaštiti zviždača i smanjenju koruptivnih djela.

Želim Vam puno uspjeha i u potpunosti sam otvoren za suradnju na projektima i aktivnostima koje će pridonijeti zaštiti zviždača i suzbijanju kriminala i korupcije., kazao je predsjednik FBiH.