Predsjednik FBiH donio Odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Reufa Bajrovića 15. lipnja. 2015.

Na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara priopćio je da je donio Odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića.

Odluku sam donio, jer je gosp. Bajrović, sada već bivši ministar, svojim radom pokazao da, kao ministar, ne poštuje Ustav FBiH, institucije FBiH i Odluke Vlade FBiH. što se tiče ostavki ostala tri ministra iz Demokratske fronte: zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra trgovine Aleksandra Remetića, federalne ministrice turizma i okoliša Snježane Soldat i federalnog ministra rada i socijalne politike Milana Mandilovića, te ostavke ću razmotriti nakon dodatnih konsultacija, a ja osobno nemam zamjerki na njihov rad.

Čini mi se da Demokratska fronta nema jasno opredjeljenje je li se povlači ili ne iz vlasti u FBiH, i to treba razjasniti. Jer, ukoliko se DF povlači iz vlasti, onda svi dužnosnici te stranke, koji su imenovani na izvršne dužnosti u FBiH podnose ostavke. Ukoliko određeni broj funkcionera te stranke ostaje u izvršnoj vlasti, onda ste dio izvršne vlasti. A, pogotovo na pozicijama na kojima mogu blokirati daljnji izbor nedostajućih ministara i funkcioniranje vlasti. To znači da DF nije donio odluku da izađe iz vlasti, jer ako su opozicija, onda ne participiraju u izvršnoj vlasti.

Moramo biti svjesni odgovornosti, te tražim od ministara, kao šef izvršne vlasti, da, sukladno Ustavu FBiH, obnašaju svoje dužnosti i pridonesu funkcioniranju Vlade FBiH., kazao je predsjednik FBiH.