Završnica Sportskih igara mladih 29. kolovoza. 2023.

Split je bio domaćinom završnice Sportskih igara mladih, najveće sportsko-amaterske manifestacije za djecu, u kojoj je ove godine sudjelovalo 260 tisuća mladih iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

 Riječ je o završnici 27. izdanja Sportskih igara mladih, najveće sportsko-amaterske manifestacije za djecu u Europi. Čeferin, Boban, Mijatović, Srna, Vidić, Stanić, Luis Figo, Aitor Karanka, Cambiasso, Christian Karembeu i druge sportske legende zaigrale su nogomet na Prokurativama. Nasser Al-Khelaifi i Mehmed Baždarević odigrali su padel meč, a Srna i Vidić proglašeni su novim ambasadorima Sportskih igara mladih.

 

Dupkom popunjene tribine i izvrsnu navijačku atmosferu na ovom jedinstvenom stadionu uveličali su prijatelji Igara: Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije BiH, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Zoran Bogdanović - CEO Coca - Cola HBC Europe, Lana Popović, COO Coca Cola Company, Svetoslav Atanasov i Dora Strezova Nikolova, predstavnici Coca-Cola HBC, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i zamjenici Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević, Zoran Gajić, ministar sporta i omladine Republike Srbije, Serhiy Palkin, CEO FC Shakhrat Donetsk, Maksym Timichenko, CEO DTEK, te načelnici bh općina Stjepan, Dujo, Nermin Muzur, Ante Begić i brojni drugi gosti. Utakmica se u direktnom prijenosu mogla pratiti na Arena sport, Sport klub i N1 televizijama u 12 zemalja, a sudionici su gostovali i u SIM studiju.

 

Svjesni svog utjecaja i odgovornosti osim promocije sportskog načina života, Igre djecu i mlade svojim edukacijama potiče da se razviju u odgovorne pojedince društva. Plazma Sportske igre mladih podržavaju i mnogobrojne svjetske i domaće institucije UEFA, FIFA, FIBE, FIDE, MOO, Europska komisija, Europska unija, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Košarkaški savez BiH, Rukometni savez BiH, te vrhunski sportaši i dužnosnici. Od osnivanja 1996. godine u Splitu za sve sudionike natjecanja na svim razinama su potpuno besplatna, a do danas Igre su obogatile živote više od 2,5 milijuna djece i mladih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.