Predsjednik FBiH nazočio obilježavanju Dana stradavanja Hrvata općine Travnik 08. lipnja. 2015.

povodu obilježavanja 22. obljetnice Dana stradavanja Hrvata općine Travnik, položeni su vijenci i održana je Sv. misa zadušnica kod spomen obilježja na Bikošama u naselju Maljine, kod spomen obilježja na Ovnaku u župi Brajkovići i kod spomen obilježja na groblju Prahulje.

Predsjednik FBiH, svojom nazočnošću i polaganjem vijenaca, odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima s područja općine Travnik.

Obilježavanje 8. lipnja, dana početka velike tragedije travničkih Hrvata počelo je na Bikošama iznad travničkog hrvatskog sela Maljine , gdje su pripadnici A BiH i mudžahedini tog dana strijeljali 37 zarobljenih i ranjenih pripadnika HVO-a i hrvatskih civila.

z spomen-obilježje podignuto nedaleko od mjesta zločina, na uzvisini iznad Maljina, u znak sjećanja na 37 nedužnih žrtava slavljena je Sveta misa zadušnica, kojoj su prethodili polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Sveta misa zadušnica slavljena je i uz spomen-obilježje podignuto na prevoju Ovnak u spomen na 128 poginulih i nestalih župljana župe Brajkovići.

Za sve poginule, ubijene i nestale Hrvate Travnika u proteklom ratu, njih 551, slavljena je Sveta misa zadušnica uz spomen-križ na travničkom ratnom groblju Prahulje gdje je i pokopan najveći broj poginulih i ubijenih Hrvata Travnika.