Predsjednica Bradara sa ravnateljicom dr. Martinović: "Smanjiti PDV na lijekove" 21. lipnja. 2023.

Izv.prof.dr.sc Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH danas je sa predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradara razgovarala o izazovima s kojima se ova institucija suočava kao i potencijalnim koracima zakonodavne i izvršne vlasti koji bi doveli do unapređenja zdravstvenih usluga općenito. Na sastanku je posebno razgovarano o nedostatnim sredstvima Fonda solidarnosti preko kojeg se već 20 godina financiraju usluge i lijekovi temeljem liste zdravstvenih usluga i lijekova.

Ravnateljica Martinović je predsjednicu izvijestila i o problemima sa međudržavnim ugovorima odnosno bilateralnim sporazumima o socijalnom osiguranju koje je Bosna i Hercegovina potpisala sa drugim državama poput Hrvatske, Turske, Mađarske, Belgije, Slovenije i drugih.

 

Razgovarano je i žurnoj potrebi izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava iz 2009. godine i Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a koja je na snazi od 2008 god. te nikada nije revidirana.

 

Predsjednica Bradara i ravnateljica Martinović su se složile i kako treba smanjiti PDV na lijekove i ukinuti na donirane.