Završen jednodnevni posjet pape Franje Sarajevu 07. lipnja. 2015.

Dana 06. lipnja 2015. godine, Papa Franjo stigao je iz rimske zračne luke Fiumicino u državni posjet i pastoralni pohod Bosni i Hercegovini kako bi ohrabrio pomirbu u toj zemlji dvadeset godina nakon postizanja mirovnih sporazuma kojima je okončan rat.

Ovo je drugi posjet jednog Pape Sarajevu. Papa Ivan Pavao II. posjetio je BiH 1997. godine, a zatim i 2003. kada je bio u Banjoj Luci.

Posjet pape Franje BiH odvijao se pod geslom ‘Mir vama’, a on je uoči dolaska poručio kako tamo stiže da bi katolike utvrdio u njihovoj vjeri, dao potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu te ohrabrio sve na miran suživot u toj zemlji.

Papa Franjo je u Sarajevo stigao u 9 sati, točno prema predviđenom protokolu. Na sarajevskom aerodromu su ga dočekali član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij Luigi Pezzuto i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Na putu prema centru Sarajeva, papa je veselo mahao građanima Sarajeva koji su ga pozdravljali duž puta.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, papu Franju je na crvenom tepihu dočekao predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Nakon intoniranja himni, izaslanstva dvije zemlje su održale sastanak nakon čega su se papa i Ivanić obratili javnosti. Papa je poslao važnu poruku kako je BiH dio Europe i da Sarajevo i BiH imaju posebno značenje za Europu i čitav svijet.

On je pozvao na dijalog pun povjerenja, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca.

Puštajući bijele golubove ispred zgrade Predsjedništva BiH papa Franjo je poslao poruku Mir vama, nakon čega je u papamobilu krenuo prema stadionu Koševu, gdje je održana Sveta misa pred mnogobrojnim vjernicima iz BiH, regije i svijeta. Euharistijskom slavlju je nazočio i predsjednik FBiH Marinko Čavara

Papa Franjo je s Koševa uputio snažnu poruku: Nikad više rata.

Nakon kraćeg predaha, ručka i sastanka u Apostolskoj nuncijaturi, papa Franjo je kroz ulicu Ferhadiju stigao do Katedrale Srca Isusova, gdje je poručio kako narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti.

U nastavku programa, papa Franjo je posjetio Franjevački međunarodni centar na Grbavici,gdje je nazočio ekumenskom i međureligijskom susretu kojem su nazočili nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Papa je posebnu pažnju posvetio i mladima s kojima se susreo u Nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II na Otoci. Opušten i srdačan, papa je posmatrao horove i grupe mladih koji su izveli svoje plesne i pjevačke točke. Nakon toga je odgovarao na njihova pitanja, među kojima i ona da li gleda TV, koju poruku mira šalje mladima i slično.

Tom prilikom poručio je mladima: Ne gradite zidove, gradite samo mostove.

Na aerodromu je održan svečani ispraćaj kojemu su nazočili i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.