Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao sastanak s dopredsjednicima Federacije BiH na temu imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH 26. rujna. 2022.

Dana 26. rujna 2022. godine u Sarajevu, predsjednik  Federacije BiH Marinko Čavara održao je sastanak s dopredsjednicima Federacije BiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem na temu imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH. 

U tom smislu, razgovarano je o aktualnim pitanjima važnim za funkcioniranje Ustavnog suda Federacije BiH, prvenstveno o procesu imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, s ciljem razmatranja ključnih pitanja i iznalaženja djelotvornih rješenja  koja su u interesu konstitutivnih naroda i građana u Federaciji BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je da je dana 24. kolovoza 2022. godine, sukladno Ustavu Federacije BiH, donio Odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te da je istu dostavio dopredsjednicima Federacije BiH da, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, daju suglasnost kako bi se procedura imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH mogla nastaviti, odnosno kako bi Odluka o imenovanju sudaca Ustavnog suda Federacije BiH mogla biti dostavljena Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, čijom potvrdom Odluka stupa na snagu.

Nužno je da svi sudionici ovog procesa ispune svoje ustavne nadležnosti i obveze, kako bi Ustavni sud Federacije BiH mogao raditi u punom kapacitetu i kako bi Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa moglo funkcionirati i donositi odluke, zaključeno je na sastanku.