Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na svečanom obilježavanju Dana općine Kupres 19. rujna. 2022.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Središnjem spomen obilježju u spomen parku danas je započelo svečano obilježavanje Dana općine Kupres, a potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Ime Kupres prvi put se spominje na današnji dan u jednom pisanom dokumentu - darovnici, posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 1461. godine.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zajedno s Borjanom Krišto, zajedničkom kandidatkinjom Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH i dr. Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH,nazočio je danas svečanostima obilježavanja Dana općine Kupres, uz dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti svih razina.

Izaslanstvo je pred početak svečane sjednice posjetilo Osnovnu školu fra Miroslava Džaje uz tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonke Milasa.

Nazočne je na sjednici najprije pozdravio Zoran Lovrić, dopredsjednik Općinskog vijeća Kupres, a prigodno izvješće što se uradilo u prošloj godini te koji su trenutni i budući planovi i projekti u Kupresu u svom obraćanju iznio je načelnik općine, Zdravko Mioč.

Nazočne je pozdravila i na svečanoj sjednici se obratila Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.  

Krišto je posebno pozdravila branitelje i braniteljske Udruge iz Domovinskog rata: „Vi ste zaslužni za slobodu koju danas živimo, kako na Kupresu, tako i u Bosni i Hercegovni, vi ste oni, čija je žrtva ugrađena u temelje Bosne i Hercegovine i za to vam neizmjerno hvala“, kazala je u uvodu Krišto.

„Nakon ovoga što smo čuli od načelnika, s ponosom možemo slaviti i ovu svečanost obilježavanja dana općine Kupres. Unatoč svim nekim problemima i izazovima u kojima se nalazimo, od pandemije, pa energetske krize i svim što je ona donijela, te se odrazilo na život svakog čovjeka i stanovnika općine Kupres, ali i cijele BiH. Unatoč svemu, vidimo da načelnik u suradnji sa općinskim vijećem, u sinergiji izvršne i zakonodavne vlasti, a posebno u sinergiji s višim razinama vlasti je uspio realizirati mnoge projekte iz nadležnosti lokalne zajednice, od onih koji se tiču osnovnog obrazovanja, športa, cestovne infrastrukture, zapravo svega onoga što znači život na ovom prostoru“, kazala je Krišto.