Predsjednik FBiH razgovarao sa predsjednikom Američke asocijacije zviždača Stephenom M. Kohnom i predstavnicima Centra za odgovornu demokraciju „Luna“ 28. svibnja. 2015.

Predsjednik FBiH razgovarao je sa predsjednikom Američke asocijacije zviždača Stephenom M. Kohnom, predstavnicom Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH Irmom Harambašić i predstavnicima Centra za odgovornu demokraciju Luna: Višnjom Marilović i Bojanom Bajićem.

Na početku sastanka, gosp. Kohn osvrnuo se na način otkrivanja i metode suzbijanja kaznenih djela koji se odnose na korupciju. Predstavio je i rezultate statističkog istraživanja međunarodnih revizora, provedenog na području SAD-a i Istočne Europe. Prema tom istraživanju, najveći broj informacija o kaznenim djelima vezanim za korupciju dobivaju se od zviždača, odnosno zviždači predstavljaju ključni izvor informacija o tim djelima.

Gosp. Kohn istakao je da je usvajanje Zakona o zaštiti zviždača BiH dobar prvi korak, uz nadu da će se taj Zakon uistinu provoditi i da će štititi zviždače.

Kao glavni cilj posjete BiH, istakao je razmjenu ideja i iskustava, te davanje određenih preporuka kojima bi se moglo pridonijeti suzbijanju koruptivnih djela i zaštiti zviždača u BiH. Tim povodom, kazao je da bi se Zakon o zaštiti zviždača trebao usvojiti i na federalnoj razini.

Gosp. Kohn istakao je da su američki zakoni koji se odnose na borbu protiv korupcije i zaštitu zviždača vrlo snažni i kvalitetni. Istakao je Zakon o borbi protiv koruptivnih radnji u stranim zemljama i Zakon o zaštiti zviždača.

Preporuka gosp. Kohna je donošenje građansko pravnog zakona sličnog američkom koji će sadržavati odredbe o zaštiti zviždača i odredbe za provođenje građansko pravnih postupaka. Američka asocijacija zviždača i Veleposlanstvo SAD-a u BiH otvoreno je za suradnju i preporuke u izradi zakona koji se odnose na koruptivna djela i zaštitu zviždača u BiH, istakao je gosp. Kohn.

Predsjednik FBiH zahvalio se na potpori i spremnosti za suradnju i istakao da je korupcija jedan od najvećih problema u BiH, te da je nužno usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije FBiH. Nepostojanje odgovarajuće pravne zaštite produbljuje nepovjerenje i negativnu percepciju o prijaviteljima korupcije, te ih se tretira kao određenu vrstu prijetnje, a ne kao zaštitnike općih interesa i javnih dobara.

Također, istakao je da je Federacija BiH dužna štititi prijavitelje korupcije i efikasnije procesuirati prijave koje se odnose na koruptivna kaznena djela. Potrebno je stvoriti sustavne pretpostavke za odgovorno djelovanje sudova i tužiteljstava na nepristranom i brzom procesuiranju djela korupcije.