Predsjednik FBiH:"HDZ BiH od početka za funkcioniranje Vlade FBiH u punom ustavnom sastavu, problem nestabilna parlamentarna većina u FBiH" 21. studenog. 2021.

U izjavi za dnevne novine Oslobođenje, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da je HDZ BiH spreman od početka osigurati da Vlada Federacije BiH funkcionira u punom ustavnom sastavu i isto tako da se izabere nova Vlada. 

"Problem je što nemamo stabilne parlamentarne većine i što je SDA izgubila određeni broj izaslanika u Domu naroda po pitanju tog planiranja ukupne izvršne vlasti u Federaciji BiH. Sa strane HDZ-a uvijek je postojala spremnost da popunimo nedostajući broj ministara, odnosno da izaberemo kompletnu izvršnu vlast, predsjednika i dopredsjednike Federacije BiH", kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Problem je, kako kaže, nepostojanje političkog dogovora unutar Federacije BiH u općenitom smislu, da se može reći da postoji stabilna parlamentarna većina.

"Ukoliko SDA izrazi spremnost da napravimo dogovor, u kojem će biti dovoljno mehanizama koji će omogućiti takvo nešto, mi smo spremni to napraviti. Spremni smo prvenstveno da se izabere nova izvršna vlast u Federaciji BiH. Međutim, očito da za to ne postoji politički dogovor. Ako ne postoji za takvo nešto, moramo osigurati da sadašnji sastav Vlade funkcionira onako kako je Ustavom predviđeno u punom sazivu. Sve je stvar političkog dogovora, prvenstveno SDA i HDZ-a BiH. Stvar je u tome da ja i dopredsjednici dobijemo prijedloge stranaka koji mogu osigurati dovoljnu većinu u Parlamentu Federacije BiH. Smatram da trebamo stabilizirati odnose u Federaciji BiH, prvenstveno Hrvata i Bošnjaka, te da osiguramo povjerenje između Bošnjaka i Hrvata. To povjerenje možemo ostvariti kroz situaciju da nitko nema osjećaj da ga netko drugi vara, kao što je to bila situacija da na mjesta koja pripadaju Hrvatima po Ustavu BiH i FBiH Bošnjaci biraju svoje predstavnike, što nije prihvatljivo i uništava svaku vrstu povjerenja", istaknuo je  Predsjednik Federacije BiH.

"Mi smo uvijek govorili da treba postojati politički dogovor o realizaciji primjene odluka Ustavnog suda. Ukoliko nismo u stanju provesti odluke Ustavnog suda, postavlja se pitanje za što smo u stanju? Nismo spremni samo dijeliti fotelje, nego smo spremni da se osigura funkcioniranje pravne države, BiH i Federacije BiH. Ako nemate partnere za osiguravanje pravne države, onda kako možete imati partnere oko raspodjele fotelja? Nas samo raspodjela fotelja ne interesira, već nas prvenstveno interesira pravna država u kojoj će svaki narod imati puno pravo da izabere svoje predstavnike na mjestima gdje im je to po Ustavu predviđeno", kazao je Predsjednik Federacije BiH.