Predsjednik FBiH nazočio obilježavanju 23. obljetnice ustroja HVO-a regije Bihać 25. svibnja. 2015.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara nazočio je svečanom obilježavanju 23. obljetnice ustroja HVO-a regije Bihać, u svojstvu visokog pokrovitelja.

Nakon polaganja vijenaca za poginule branitelje HVO-a na groblju Križ i održane Sv. mise u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bihaću, upriličena je i Svečana akademija u sali Vijećnice grada Bihaća.

Na Svečanoj akademiji nazočnima su se obratili:

u ime Organizacijskog odbora, predsjednik KO HDZ-a BiH USK Franjo Jurić,

umirovljeni pukovnik i ratni dozapovjednik Glavnog stožera HVO regije Bihać Franjo Grgić ,

u ime ministrice obrane BiH Marine Pendeš, general Marko Stoičić.

u ime Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a Herceg Bosne nazočne je pozdravila Jasna Zlomislić,

u ime gradonačelnika grada Bihać nazočnima se obratio savjetnik gradonačelnika Smail Toromanović i

ministar privrede u Vladi USK Vid šantić

Predsjednik FBiH Marinko Čavara također je pozdravio nazočne i čestitao 23. obljetnicu ustroja HVO-a regije Bihać.

Poštovani članovi obitelji poginulih branitelja i osloboditelja, dame i gospodo, sve vas srdačno pozdravljam i čestitam svima vama koji slavite 23. obljetnicu ustroja HVO-a regije Bihać .

Čestitam i organizatorima obilježavanja obljetnice oslobođenja i što je uvijek dosada u središtu programa molitva i počast poginulima.

Jer tko će, ako nećemo mi , sačuvati od zaborava njihovo djelo i žrtvu za slobodu i prenijeti to mladim generacijama, jer tko to zaboravi neminovno tu cijenu plaća ponovo Naše pobjede uvijek slavimo ponosno, ali i s tugom za poginulima i normalno ljudski se propitkujemo je li ,sve što se dogodilo, moglo biti drugačije? Često sa nevjericom mislimo da je baš tako moralo biti, jer kako povjerovati da netko svim oružjima želi vam uzeti grad, vaš dom, bez obzira koliku će tragediju napraviti. Ljudski je postavljati pitanja je li moralo sve tako biti, jesmo li morali podnijeti toliku žrtvu? U tim trenucima teško smo mogli vjerovati kako će se normalno živjeti. Toga se uvijek treba sjetiti kada pomislimo da je nešto dobro nemoguće., kazao je predsjednik FBiH.