Predsjednik FBiH:Institucije FBiH trebaju biti smještene u prostorijama koje su u vlasništvu FBiH ili državnih institucija 22. svibnja. 2015.

U izjavi za Federalnu televiziju, predsjednik FBiH Marinko Čavara obrazložio je razloge mogućeg preseljenja Ureda predsjednika FBiH u bivšu zgradu američkog veleposlanstva u BiH.

Smatram da institucije FBiH ne trebaju plaćati zakup za korištenje prostorija, odnosno da trebaju biti smještene u prostorijama koje su u vlasništvu FBiH ili državnih institucija.

Apsurdno je da većina institucija FBiH, počevši od Vlade FBiH, plaća zakupninu ili određenim političkim strankama ili privatnicima, čime gubimo ogromne količine novca.

Prošli, platformaški, sastav Vlade FBiH sklopio je ugovor sa Privrednom bankom Sarajevo za prostorije u kojima bi bili smješteni Uredi predsjednika i dopredsjednika FBiH i pravobraniteljstva FBiH za 2 milijuna i 600 tisuća KM.

Smatram da FBiH nema tih novaca, i iz tog razloga sam tražio od Vlade FBiH da nađu prostor u koji može biti smješten Ured predsjednika FBiH bez plaćanja zakupnine. Za mnogo manje količine novca, bivšu zgradu američkog veleposlanstva možemo prilagoditi svrsi smještaja Ureda, zgradu koja godinama stoji prazna i neiskorištena.

Zahvaljujući članovima Predsjedništva BiH, prostorije u zgradi Predsjedništva BiH možemo koristiti do kraja godine. Ipak, u tijeku ove godine moramo naći drugi smještaj.

Insistiram da nađemo smještaj za koji se neće plaćati zakupnina. Ponavljam, tražio sam od premijera FBiH Fadila Novalića i Vlade FBiH da sve institucije traže rješenje za smještaj za koji neće plaćati zakupninu.

Federacija posjeduje zgrade i tu treba tražiti rješenje, a ne zadovoljavati interese privatnika ili pojedinih političkih stranaka i plaćati ogromne zakupnine.

Ukoliko plaćate zakup od 2 milijuna i 600 tisuća KM, odnosno 18 KM po kvadratu, umjesto da ulažete u vlastitu imovinu, to je apsurd!, kazao je predsjednik FBiH.