Obilježena 28. godišnjica stradanja Hrvata u Grabovici 09. rujna. 2021.

Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom obilježena je 28. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u naselju Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine, ubili pripadnici Armije BiH. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri godine, dok je najstarija žrtva Marko Marić imao 87 godina.

Počast žrtvama odao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je s brojnim predstavnicima stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH položio vijence te zapalio svijeće ispred spomen-obilježja na kojem su ispisana imena žrtava.

Vijence su položili predstavnici Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93", predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH, predstavnici udruženja proisteklih iz rata kao i predstavnici Centra za nenasilnu akciju.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak u svom je govoru istaknuo „kako danas obilježavamo dugih 28 godina bez naših najmilijih, bez pravde, bez procesuiranja odgovornih, bez grižnje savjesti počinitelja ovog strašnog zločina i bez reakcije ove tzv. javnosti“.

Nakon polaganja vijenaca uslijedio je Put križa od spomenika do mjesnog groblja u Grabovici, gdje je služena sveta misa zadušnica.

Svetu misu predvodio je don Nikola Menalo, generalni vikar Biskupije Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan.

"Braćo i sestre, Isus nije izdao niti jednu zapovijed koja će izvesti toliku raspravu kao što je zapovijed ljubavi prema neprijateljima. Posebnu riječ koju Isus spominje jest ljubav. Ta riječ opisuje blagonaklonost prema nekoj osobi, bez obzira o kakvoj se osobi radi, toj osobi ćemo željeti samo dobro. Hotimice ćemo sebi uskratiti neko dobro da bi bili dobrostivi prema toj osobi. Teško je tako govoriti, pomisliti, a kamoli srce svoje obratiti ovdje u Grabovici. No, Isusova je misao vrlo sugestivna, ona kaže: "Ne možemo voljeti svoje neprijatelje, kao što volimo svoje najbliže". Pogrešno bi bilo reći obiteljima stradalih da više vole ubojice od svojih najmilijih koje danas oplakuju. Ovo je težak zahtjev koji Isus stavlja pred nas, ali Isusovi zahtjevi uvijek su bili teški i često neostvarivi obližnjem čovjeku. Isusove riječi se negdje gube, u nekom zraku, gdje su nama nedokučive. Stoga, čovjek treba biti upućen na milost, na Boga i na drugoga. Ljubav prema neprijatelju nije samo stvar srca već i volje. Zato molimo Boga kako bismo bili voljni srca naša mijenjati svakodnevno", poručio je don Menalo.