Predsjednik Federacije BiH: "Žuljević treba odgovarati za blokadu Komisije za vrijednosne papire FBiH" 09. rujna. 2021.

"Procedura izbora članova Komisije za vrijednosne papire FBiH provedena je sukladno zakonu, a svi oni koji su imali pravo uvida u dokumentaciju, napravili su uvid", izjavio je Predsjednik Federacije BiH za dnevne novine "Oslobođenje".

Predsjednik FBiH Marinko Čavara smatra da Aner Žuljević (SDPBiH), izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, treba odgovarati za blokadu stotina milijuna investicija u FBiH. Osvrćući se na Žuljevićevu najavu da na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH neće podržati Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH bez uvida u natječajnu dokumentaciju, Predsjednik Federacije BiH kaže za Oslobođenje da, osim Žuljevića, trebaju odgovarati i svi oni koji smatraju da je važnije pričati priče i blokirati izbor, a ne omogućiti da jedna važna institucija funkcionira.

Jeftini spin

"Ja se samo mogu nasmijati na Žuljevićeve izjave i reći da je to jedan jeftini spin gospodina Žuljevića koji blokira stotine milijuna investicija u FBiH pod nekim izgovorima koji su neutemeljeni na zakonu. Sva procedura izbora članova Komisije za vrijednosne papire FBiH je provedena sukladno zakonu. Svi oni koji su imali pravo uvida u dokumentaciju su napravili uvid u Uredu predsjednika FBiH zajedno s članovima Povjerenstva za izbor Komisije. Sva procedura je u potpunosti i sukladno zakonu provedena, a to što netko, bez obzira na štete za FBiH, blokira izbor članova Komisije, druga je priča. Neka svatko snosi odgovornost za posljedice koje njegovo ponašanje i njegove odluke donose svima u FBiH", kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Pri tome ističe da Žuljević nema pravo da ima kompletnu dokumentaciju iz javnog natječaja te da su svi oni koji su tražili pristup dokumentaciji, da su je dobili sukladno zakonu.

"Mi moramo poštovati Zakon o zaštiti osobnih podataka i sve druge zakone. Prema tome, Žuljević izmišlja priče o nekoj nezakonitoj proceduri, a ne želi omogućiti da Komisija za vrijednosne papire nakon toliko vremena profunkcionira. Ponavljam, neka svatko odgovara za svoje postupke", ističe Predsjednik Federacije BiH.

"Ukoliko Odluka ne bude potvrđena, ja ću po žurnom postupku provesti novu proceduru natječaja, ponovno imenovati Povjerenstvo koje će vršiti izbor kandidata i opet predložiti Parlamentu. Nažalost, ta procedura može trajati minimalno tri mjeseca, a opet je pitanje da li za tri mjeseca možemo sve završiti. Ali, uz ovu konstelaciju odnosa i ovakve stavove Žuljevića i njemu sličnih, jasno je da je cilj blokirati rad Komisije, a ne znam iz kojih razloga i ne znam da li je to vrijedno tolike štete svim stanovnicima FBiH", zaključuje Predsjednik Federacije BiH.