Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio poduzeće „Eastern Mining“ 14. srpnja. 2021.

Dana 14. srpnja 2021. godine u općini Vareš, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zajedno s federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem,  zamjenicom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljanom Lovrić i načelnikom Općine Vareš Zdravkom Maroševićem,  posjetio je poduzeće Eastern Mining.

Predstavnici poduzeća Eastern Mining izvijestili su  izaslanstvo o namjerama poduzeća da nastavi rudarsku tradiciju ovoga kraja, ali i podršku lokalnom održivom socio-ekonomskom razvitku, kako bi ostavili trajno, pozitivno naslijeđe.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da „Eastern Mining“ veoma ozbiljno poduzeće  koje vodi računa o lokalnoj zajednici u kojoj posluje.

Dodao je da se to odnosi na pripremne radnje za početak eksploatacije u tamošnjem rudniku, ali i da nakon završetka eksploatacije nastoje ostaviti pozitivan utisak na stanovništvo.

„Raduje da postoji ozbiljan plan šta raditi ubuduće, kad početi radove, te kako osnažiti infrastrukturna poduzeća za prijevoz rude do luke Ploče“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Istaknuo je da će institucije na svim razinama vlasti učiniti maksimalan napor da pruže potporu tom poduzeću  i u narednom razdoblju.

Paul Cronin, izvršni ravnatelj „Adriatic Metals“ u čijem je vlasništvu „Eastern Mining“, najavio je da će u narednim danima biti završeni nacrti za pogon, zatvoren financijski okvir, te započeta izgradnja početkom ljeta.

Naveo je da to ne bi bilo moguće bez potpore svih razina vlasti u BiH, na čemu su zahvalni i raduju se suradnji u budućnosti.

Ova posjeta bila je prilika da izaslanstvo dobije detaljan pregled trenutnog rada i planova Fondacije Adriatic, koju je osnovao Eastern Mining, a koja podržava projekte u oblastima obrazovanja, zaštite okoliša i zdravstva.