Predsjednik FBiH nazočio svečanoj komemoraciji u povodu obilježavanja 70. obljetnice Bleiburške tragedije i križnih puteva 16. svibnja. 2015.

Dana 16. svibnja 2015. godine, na bleiburškom polju se odvijala komemoracija u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića.

Komemoraciji je nazočio i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Euharistijsko slavlje vodio je kardinal Josip Bozanić, a za islamske žrtve pomolio se i muftija zagrebački Aziz Hasanović.

Danas smo se okupili na ovome polju gdje je nakon završetka Drugog svjetskog rata prije 70 godina započela bleiburška tragedija hrvatskoga naroda, taj zločin protiv čovječnosti što ga je sustavno izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvijezde petokrake, kazao je Bozanić u svojoj homiliji pred, kako navode organizatori, 25.000 do 30.000 ljudi. Bozanić je kazao da je na ovom polju počeo križni put koji je nastavljen u kolonama smrti u neistraženim jamama i logorima, a sve bez svjedoka, sudova i presuda s ciljem da se žrtvama zatre svaki spomen i trag groba.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović pozdravio je nazočne i u ime Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Prije 70 godina upravo na ovom mjestu gdje danas stojimo kada je Drugi svjetski rat završen proglašenjem Dana pobjede 09. svibnja, počeo je rat poslije rata. Desetine tisuća hrvatskih vojnika je ostavilo oružje, predalo se i mučki ubijeno. Djeca, žene, stari i nemoćni nisu bili pošteđeni. Konačan broj žrtava do danas nije povijesno istražen i konačan. Međutim, zna se da je najveći broj žrtava bila mladost u svojim 20-im godinama, čime je ova tragedija još veća i žalosnija. Svojim smo dolaskom odali poštovanje žrtvama i pogledali istini u oči i potvrdili da je svaka žrtva žrtva i da žrtva nema narodnost, nema spol, nema vjersku pripadnost, kazao je dr. Čović.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni putevi.