Predsjednik Federacije BiH za Oslobođenje: "SDA nas želi izbaciti s mjesta odlučivanja" 05. veljače. 2021.

U intervjuu za dnevne novine "Oslobođenje", predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara govorio je o blokadama u rješavanju gorućih pitanja, izborima i očekivanjima od OHR-a.

Gospodine Čavara, na početku razgovora referirat ću se na dio Vaše izjave od prije nekoliko dana u kojoj kažete da je cilj bošnjačkih stranaka da nakon 2022. godine isključe Hrvate iz upravljanja u BiH. Na osnovu čega to zaključujete i da li vjerujete da je to uopće moguće?

To nije ništa novo i, ako se prisjetimo, volja Hrvata ignorirala se 2001. godine formiranjem Alijanse za promjene, 2011. godine formiranjem platformaške  nezakonite i neustavne Vlade i tri puta neustavnim izborom drugog bošnjačkog člana Predsjedništva na mjesto na kojem bi trebao biti predstavnik hrvatskog naroda i sve se češće izjašnjavanju da su Hrvati osobe koje to nisu, a samo da bi popunili mjesta hrvatskih predstavnika. Samim tim, Hrvati su isključeni  iz odlučivanja na svim mjestima koje im po Ustavima F BiH i BiH pripada.

Također, puno javnih izjava od strane predsjednika SDA, ali i drugih bošnjačkih političara govore bez suzdržavanja o tome da će to ponovno uraditi na izborima i nakon izbora 2022.godine.A, to su činjenice koje se nastoje predstaviti kao razbijanje okova što je maskiranje stvarne namjere, a to je stvaranje unitarne bošnjačke države kroz građanski model uređenja BiH.

 Činjenica je i da je plan tzv. slučaj Komšić prenijeti i na niže razine vlasti, odnosno zauzeti pozicije legitimnim predstavnicima Hrvata na svim mjestima koja su po ustavima predviđena za legitimne predstavnike.

 Činjenica je da su bošnjačke stranke protuustavno i protuzakonito izmijenile određeni broj članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je kroz izborni proces u Mostaru, Travniku, Gornjem Vakufu - Uskoplju i mnogim drugim mjestima pokazalo za koga i po čijem nalogu radi.

Kada sagledamo te i mnoge druge činjenice, nije teško zaključiti da je cilj bošnjačkih stranaka da nakon 2022. godine isključe Hrvate iz upravljanja u BiH. Međutim, HDZ BiH to neće dopustiti i naći će načina da zaštiti suverenitet hrvatskog naroda u BiH i Ustave F BiH i BiH.

 

Mjesecima slušamo čas SDA koja kaže prvo formiranje nove Vlade Federacije BiH pa Izborni zakon BiH, čas HDZ BiH koji očekuje suprotno. Hoće li i kada rukovodstva ove dvije stranke konačno sjesti za pregovarački sto i riješiti ova pitanja?

HDZ BiH je otvoren za razgovore i pregovore, ali SDA odugovlači s pregovorima kako bi dobili na vremenu, odnosno kako se do izbora 2022. ništa ne bi promijenilo i kako bi bošnjačke stranke nastavile s oduzimanjem pozicija koje pripadaju hrvatskim legitimnim predstavnicima.

SDA koja bi, kao partner, trebala surađivati i dogovarati s HDZ-om BiH, sustavno radi na tome da naruši taj odnos, da izbaci HDZ BiH i Hrvate općenito sa svih mjesta odlučivanja. Unatoč svim tim spletkama i podmetanjima, HDZ BiH će se i dalje zalagati za razgovor i dogovor sa svim potencijalnim političkim partnerima, jer samo tako možemo ostvariti napredak.

 

Kazali ste da SDA odugovlači s pregovorima u svezi izmjena Izbornog zakona do narednih izbora. U međuvremenu je u Tuzlanskom kantonu došlo do promjene vlasti. U Vladi sada sjedi i Hrvat iz HDZ-a pa se moglo čuti da je ovaj kanton dobio legitimnog predstavnika Hrvata što je okarakterizano kao osveta SDA koja je tu opozicija. Ima li istine u tome i kako to komentirate?

Imenovanje ministra iz reda hrvatskog naroda u Vladi TK ne treba promatrati kao osvetu SDA, već kao napredak u poštivanju UstavaFBiH, Ustavnog suda FBiH i odluka koje donosi. Znamo da je prošli saziv Vlade TK bio neustavan, jer nije bile osigurana proporcionalna zastupljenostkonstitutivnih naroda i pripadnika Ostalih, a to je potvrdio i Ustavni sud FBiH, a tu Vladu je predvodila SDA.

Nažalost brojnost Hrvatau Tuzlanskom kantonu nije bila dovoljna za izbor zastupnika u Skupštini, ali je vrlo značajna pozitivna poruka nove skupštinske većine koju su poslali Hrvatima u tom Kantonu.

 

Kakve su šanse da HDZ BiH i SDP (BH blok) dogovore novu Vladu HNK-a, o čemu se sve glasnije govori i ima li već nekih razgovora u tom pravcu?

 HNK je jedini kanton koji nakon izbora 2018. godine nije dobio novu Vladu.HDZ BiH otvoren je za razgovore i pregovore sa svima koji imaju za cilj funkcioniranje Vlade HNK, a ne provođenje jednonacionalne destruktivne politike.U narednom razdoblju, zasigurno će biti intenzivnih razgovora sa svima koji žele urediti BiH kao pravnu državu i osigurati vladavinu prava, prvenstveno provođenje Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, odnosno, sukladno njoj promjenu Izbornog zakona i to je jedan od osnovnih kriterija za izbor  političkih partnera za formiranje većina na svim razinama vlasti i izbor izvršne vlasti u HNK i F BIH.

Ukoliko SDA bude i dalje blokirala provođenje odluka Ustavnog suda, promjene Izbornog zakona, izbor direktora Federalne uprave policije, imenovanje Upravnog odbora Federalne televizije, rješavanje ilegalnih migracija u interesu BiH itd., bit ćemo primorani tražiti partnere za rješavanje gorućih problema u BiH.

 

Nakon dvanaest godina održani su lokalni izbori u Mostaru. Očekujete li brzo formiranje gradske vlasti ili neki novi pritisak međunarodne zajednice kako bi se ona uspostavila? 

Kada je prošle godine postignut i potpisan Sporazum o održavanju izbora u Mostaru, svi smo bili optimistični i zadovoljni, jer, nakon dvanaest godina, Mostarke i Mostarci mogu glasovati, izaći na izbore. Međutim od samog početka izbornog procesa, od raspisivanja izbora u Mostaru, malverzacija u svezi lažnog prijavljivanja prebivališta i prebrojavanja glasova, jasno je da su to radnje koje su ozbiljno ugrozile, odnosno dovele u pitanje legalnost izbora.

I sada, nakon završetka izbornog procesa, SDA tvrdi da gradonačelnik Mostara treba biti Bošnjak, iako su svi dosadašnji pregovori išli u pravcu da onaj tko dobije najveći broj glasova predloži gradonačelnika, a to je zasigurno HDZ BiH. Nadam se da će dogovor biti postignut i da će Grad Mostar dobiti novog gradonačelnika i Gradsko vijeće, sukladno izbornoj volji glasača Mostara.

 

Šta očekujete od novog Visokog predstavnika u BiH koji će doći umjesto Valentina Inzka? Ako uzmemo u obzir samo činjenicu da stranački lideri teško dolaze do dogovora o bilo kojem pitanju, a puno ih je neriješeno, kako onda očekivati zatvaranje OHR-a?

Od novog Visokog predstavnika očekujem jedan zaokret u ponašanju u odnosu na trenutnog Visokog predstavnika koji je nanio štetu demokraciji BiH,suspendirao Odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, a posebice oštetio hrvatski narod. Svakako pozdravljam inicijativu Njemačke da se promijeni Visoki predstavnik i nadam da će novi imati više sluha za stvarne probleme u Federaciji BiH i BiH, da će bolje razumjeti odnose među konstitutivnim narodima i da će doprinijeti stvaranju uvjeta za zatvaranje Ureda Visokog predstavnika, odnosno pomoći da se integriramo u Europsku uniju.

Nijedna međunarodna institucija, a ni dužnosnik ne bi trebali isključiti dogovor političkih predstavnika u BiH, niti davati prednost jednima ili drugima, nego pomoći postizanju dogovora.

 

Na koji način se može deblokirati rad Komisije za vrijednosne papire FBiH? Vi i potpredsjednici FBiH ste završili svoj dio posla. Sve je stalo u Domu naroda Parlamenta FBiH, a sada je ideja da jedan od pet novoizabranih članova Komisije podnese ostavku kako bi se raspisao konkurs i izabrao predstavnik srpskog naroda. Hoće li do toga doći?

Komisija za vrijednosne papire je vrlo značajna i svima nam je u interesu da funkcionira u punom kapacitetu. Međutim, problem se pojavio u Domu naroda u kojem je proces imenovanja članova Komisije stao. Izaslanici HDZ-a BiH i ja kao Predsjednik Federacije BiH dali smo punu potporu donošenju predložene Odluke. Odugovlačenjem i novim zahtjevima dodatno se usporava čitav proces i nanosi se šteta gospodarstvu u Federaciji BiH.

Odluka potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića da inzistira na kandidatu iz reda ostalih ujedinila je kompletan Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz svih stranaka da inzistira na članu Komisije iz reda srpskog naroda. To je situacija za koju dosada nije nađeno rješenje i trpe mnogi gospodarstvenici koji su trebali odluke Komisije kojih više nema.

U sadašnjoj situaciji, najbolje rješenje je da Dom naroda potvrdi Odluku koju je usvojio Zastupnički dom,  jer svaki dan gospodarstvo trpi štetu zbog neimenovanja Komisije.

A, druga varijanta je da Dom naroda odbije dati suglasnost na imenovanje, a onda moramo pristupiti raspisivanju novog natječaja, odnosno provesti cijelu proceduru od početka.